Kolesteroli (2095 fS-Kol, 4515 fP-Kol)

Kolesteroli on pehmeä vahamainen aine, jota esiintyy elimistön lipideissä. Kolesteroli on hyvin tärkeä osa solukalvoja sekä monien hormonien ja muiden bioaktiivisten aineiden rakennetta. Suurina määrinä kolesteroli on riskitekijä ateroskleroosin ja siihen liittyvän sydäninfarktin syntyyn.

Kolesterolia on lähes kaikissa soluissa ja kehon nesteissä. Kolesterolia tarvitaan solukalvojen ja sappiyhdisteiden valmistukseen ja lisäksi se on mm. steroidihormonien ja D-vitamiinin esiaste. Osa kehon kolesterolista saadaan ruoasta, mutta suurin osa syntesoidaan maksassa ja muissa kudoksissa.

Lähes kolmannes päivittäisestä kolesterolituotannosta hajotetaan sappihapoiksi.

Ihmisen kokonaiskolesteroli jakautuu lähinnä kolmeen lipoproteiiniluokkaan: hyvin matalatiheyksiset lipoproteiinit (VLDL), matalatiheyksiset lipoproteiinit (LDL) ja korkeatiheyksiset lipoproteiinit (HDL).

Indikaatiot:

  • Ateroskleroosin ja kardiovaskulaaristen sairauksien riskin arviointi
  • Lipoproteiinien seulontatutkimus

Näyte:

1 ml seerumia tai litium-hepariiniplasmaa.

Paasto on suositeltavaa mutta ei välttämätöntä. Tyypin I diabeetikoilta ei vaadita paastoa. Näytteen yhteyteen on suositeltavaa tehdä kirjaus “ei paastonäyte”.

Säilytys ja lähetys:

Näyte säilyy 5 vrk kylmässä, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä:

Fotometrinen

Viitearvo: suositeltu tavoitearvo aikuisilla < 5.0 mmol/l

Tulkinta:

Seerumin kolesterolipitoisuus vaihtelee merkittävästi liittyen ikään, ravintoon, painoon, fyysiseen aktiivisuuteen ja lääkkeiden käyttöön.

Hyperkolesterolemian aste:

lievä   5,0 – 6,5   mmol/l
keskivaikea   6,6 – 7,9   mmol/l
vaikea   8,0 – 9,9   mmol/l
erittäin vaikea      yli 10   mmol/l

Korkeat kolesteroliarvot:

  • Runsaasti rasvaa ja kolesterolia sisältävän ruokavalion, mutta myös sappistaasin, nefroottisen oireyhtymän, hypotyreoosin, diabeteksen ja ylipainoisuuden yhteydessä
  • Menopaussin ja raskauden aikana saattaa kolesterolipitoisuus olla tavallista suurempi
  • Perinnöllisistä tekijöistä merkittäviä ovat LDL-reseptorinin geenimutaatiot (perinnöllinen hyperkolesteremia ja dyslipoproteinemiat), jonka yhteydessä kolesterolipitoisuus voi jo varhaisessa iässä olla noussut 8-15 mmol/l tasolle
  • Paasto ja ei-paastonäytteitä verrattaessa maksimaalinen keskimääräinen muutos 1-6 tuntia aterian jälkeen: -0.2mmol/l, käytännössä muutoksella ei ole kliinistä merkitystä

Viive:

Vastaus valmiina samana päivänä, viive korkeintaan 1 arkipäivä.