Näytteenottokohta

Ihopistonäyte sormenpäästä otetaan pääsääntöisesti keskisormesta tai nimettömästä, koska näissä sormissa jännetuppi loppuu sormen tyveen. Jos pistokohta tulehtuu näytteenoton jälkeen, ei tulehdus pääse näissä sormissa etenemään pitkälle.

Ihopisto tehdään sormenpään sivuun, kaarevalle kohdalla. Sormenpään kärkeen tai keskelle pistämistä tulee välttää. Viiltävällä terällä pistettäessä, piston tulisi olla sormenjälkiviivojen vastaisesti.

Vastaavasti vastasyntyneeltä ihopisto kantapäähän tehdään kantapään sivulle, kaarevalle kohdalle. Kantapään keskelle pistäminen on kiellettyä. Pisto keskelle kantapäätä voi aiheuttaa vahinkoa hermoihin, jänteisiin tai rustoihin. Viiltävällä terällä pistettäessä, piston tulisi olla kantapohjaviivojen vastaisesti.

Ihopistonäytettä ei saa ottaa turvonneelta tai jo aikaisemmin pistetyltä alueelta, koska alueelle kertynyt kudosneste laimentaa näytettä. Jos asiakkaalta on poistettu imusolmukkeet ei näytettä saa ottaa saman puolen kädestä.

Lämmitä aina tarvittaessa näytteenottokohta, älä koskaan pistä viileään sormeen tai kantapäähän. Lämmitys parantaa veren virtaavuutta ja näytteen laatu paranee koska näytteen saaminen nopeutuu ja puristustarve vähenee. Käytä pistokohdan lämmittämiseen esimerkiksi lämpimällä vedellä (n. 42 °C) täytettyä kertakäyttöhanskaa. Pidä lämmikettä paikoillaan noin kolmesta viiteen minuuttiin.