Näytteenottotekniikka

Kun ihopistonäyte otetaan sormenpäästä, ota tukeva ote sormesta ylimmän nivelen kohdalta. Kiristä otetta sormesta niin, että näytteenottokohdan iho kiristyy. Paina lansetti napakasti ihoa vasten ja tee lansetilla reikä sormenpäähän. Vapauta kiristysote ja odota, että ihon pinnalle muodostuu kunnon veripisara. Pyyhi ensimmäinen pisara pois ja aloita näytteenotto seuraavasta pyöreästä pisarasta. Ota veripisara mikroputkeen koskettamalla putken suulla pisaraa, älä kaavi näytettä ihonpinnalta.

Jos otat näytteen pikamittaria varten, varmista valmistajan ohje siitä mitä veripisaraa ko. menetelmälle tulee käyttää.

Jos veri alkaa valua ihoa pitkin, pyyhi iho kuivaksi ja jatka näytteenottoa seuraavasta pisarasta. Vältä näytteenottokohdan puristelua, liika puristaminen voi aiheuttaa näytteen hemolysoitumisen tai lisää kudosnesteen määrää näytteessä.

Jos otat näytettä, esim. PVK, joka ei saa hyytyä, muista sekoittaa mikroputkia varovaisesti jokaisen pisaran jälkeen ja vielä huolellisesti näytteenoton jälkeen.

Kun kaikki tarvittavat näytteet on otettu, painetaan pistokohtaa kuivalla ihonpuhdistuslapulla kunnes vuoto on loppunut. Tarvittaessa pistokohdan päälle laitetaan laastari.

Laita kaikkiin putkiin pyyntötarrat. Varmista, että tarroissa on näkyvillä kaikki tarpeellinen tieto.