Adenosiinideaminaasi (2991 S -ADA, 3661 Li-ADA, 3662 Pf-ADA)

Indikaatio

Pleuriittien ja meningiittien erotusdiagnostiikka

 Menetelmä

Fotometrinen.

Näyte

1 ml seerumia, pleuranestettä tai 0.5 ml likvoria. Pleuranesteen yhteydessä otetaan myös seeruminäyte. Mikäli halutaan, voidaan pleuraneste ottaa hepariiniputkeen.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy kylmässä 2-3 vuorokautta, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Viitearvot

S -ADA alle 15 U/l
Li-ADA alle 2 U/l
Pf-ADA alle potilaan samaan aikaan otetun S -ADA-pitoisuuden

Vastausviive

Vastaus valmiina noin 2 arkipäivässä.

Tulkinta

Seerumin ADA-pitoisuus lisääntyy tiloissa, joissa soluvälitteinen immuunivaste on aktivoitunut, esim. monissa infektiotaudeissa, autoimmuunitaudeissa ja eräissä neoplastisissa sairauksissa. Pleuranesteen suuri ADA-pitoisuus erottaa tuberkuloosin aiheuttaman pleuriitin parapneumonisesta pleuraeffuusiosta, epäspesifisestä pleuriitista ja malignin tuumorin yhteydessä esiintyvästä pleuraeffuusiosta. Empyeemassa ja nivelreuman aiheuttamassa pleuriitissa on myös todettu suuria ADA-pitoisuuksia.
Tuberkuloottisessa pleuriitissa, empyeemassa ja nivelreuman aiheuttamassa pleuriitissa pleuranesteen ja seerumin ADA-pitoisuuksien suhde (Pt-ADA-I) on yleensä yli 2.0; muissa pleuriiteissa yleensä noin 1.0. Tuberkuloottisessa meningiitissä on todettu selkäydinnesteen ADA-pitoisuuden olevan suuri. Bakteeri- ja virusperäisissä meningiiteissä pitoisuudet ovat normaaleja tai vain lievästi kohonneita.