Alfa-1-antitrypsiini, seerumista (1038 S -Antitry)

Lyhenne

S -Antitry     KL 1038

Akkreditoitu menetelmä

Alihankinta

 

Indikaatio

Alfa-1-antitrypsiinin puutostilan toteaminen ja siitä johtuvien tilojen diagnostiikka (keuhkoemfyseema, maksakirroosi, työpaikan pölyaltistus, vastasyntyneen pitkittynyt keltaisuus).

Alfa-1-antitrypsiini on proteaasi-inhibiittori, joka muodostuu maksassa. Sen fysiologinen tehtävä on suojata kudoksia tulehdusten yhteydessä valkosoluista vapautuvien proteaasientsyymien (elastaasi, kollagenaasi) haitallisilta vaikutuksilta. Alfa-1-antitrypsiini esiintyy erilaisina geneettisinä variantteina, joihin liittyy eri suuruiset seerumipitoisuudet. Mataliin alfa-1-antitrypsiinipitoisuuksiin liittyy lisääntynyt riski sairastua keuhkoemfyseemaan ja lapsilla neonataaliseen maksafibroosiin. Proteiinielektroforeesissa se on alfa-1-fraktion merkittävin osa. Alfa-1-antitrypsiini kuuluu akuutin faasin proteiineihin ja sen pitoisuus kohoaa tulehdustiloissa ja raskauden aikana.

Näyteastia

Seerumiputki, esim. 367957 Seerumigeeliputki 3,5 ml

Näyte

1 ml seerumia

Näytteen säilytys

5 vrk jääkaapissa. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Näytteen lähetys

Lähetys kylmälähetyksenä. Pakastettu näyte lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Nefelometria

Vastausaika (arkipäivää)

4

Viitearvot

Kaikki: 0,9-2 g/l

Tulkinta:

Alentuneita alfa-1-antitrypsiini-pitoisuuksia havaitaan mm. maksan synteesivajauksen ja proteiinimenetystilojen yhteydessä sekä geneettisistä syistä johon liittyy lisääntynyt taipumus sairastua maksa- ja keuhkosairauksiin. Antitrypsiini on ns. akuutin faasin proteiineihin kuuluva pääasiallisesti maksan syntetisoima alfa-1-globuliini. Näin ollen kohonneita pitoisuuksia voidaan todeta  muiden akuutin faasin proteiinien tavoin mm. erilaisten infektioiden ja muiden tulehdustilojen yhteydessä.

Tekopaikka

SYNLAB Weiden
Akkreditointitaho: DAkkS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardi: DIN EN ISO 15189

Tiedustelut

ammattilaisneuvonta@synlab.fi

 

Päivitetty 4.3.2021