Ameeba, värjäys (4088 –AmebVr)

Indikaatio:                                    

Veriripuli. Voimakas tai pitkittynyt ripuli potilaalla, jolla ulosteen parasiittitutkimus (F-Para-O) on negatiivinen, Dientamoeba fragilis -epäily. Syvän absessin alkueläinetiologian selvittely.

Menetelmä:                        

Erikoisvärjätyn preparaatin mikroskopointi alkueläinten elävien muotojen (trofotsoiittien) löytämiseksi.

Näyte:                                 

Näyte voi olla ulostetta, kudospalan leimausnäyte, absessiaspiraattia tai kauhanäyte.

ULOSTE: Noin 1 ml tai vastaava määrä (sormenpään kokoinen nokare) tuoretta ulostetta sekoitetaan välittömästi 5-10 ml:aan fiksatiivia (EcoFix) ennen lähettämistä.

HUOM: Alkueläinten trofotsoiitit hajoavat nopeasti, myös formaliinissa ja siksi on käytettävä polyvinyylialkoholi- (PVA-) pohjaista fiksatiivia (EcoFix).

Huom! Ecofix sisältää sinkkisulfaattia ja polyvinyylialkoholia. Aine on luokiteltu ärsyttäväksi, helposti syttyväksi ja ympäristölle vaaralliseksi kemikaaliksi. Vanhentunut kiinnite on ongelmajätettä, ja tarvittaessa se voidaan palauttaa SYNLABille ongelmajätelaitokselle toimittamista varten.

KUDOSPALA: Kudospalasta tulee tehdä lähettävässä yksikössä ns. leimausnäytteet, jotka ilmakuivataan ennen lähettämistä:

(a) Pienestä kudospalasta (halkaisija <3 mm, esim. biopsia) leimausnäyte tehdään hieromalla ja murskaamalla kudospala 2-3 pisaraan objektilasille tiputettua kiinnitettä (2-4 objektilasia/kudospala) ja levittämällä näyte ohueksi kerrokseksi laseille.

(b) Suuresta kudospalasta (halkaisija > 3 mm) tehdään leimausnäyte. Tämä tehdään painelemalla useita tuoreita kudospalan leikkauspintoja vierekkäin 2-4 objektilasille ja peittämällä välittömästi leimauskohdat fiksatiivilla.

ASPIRAATIO- TAI KAUHANÄYTE: Näyte sekoitetaan pienessä putkessa 0.5-1.0 ml:aan fiksatiivia ennen lähettämistä.

Säilytys ja lähetys:                     

Säilytys ja lähetys huoneenlämmössä.

Viitearvot:                                    

Negatiivinen (normaalilöydös)

Tulkinta:                                        

Normaalisti negatiivinen. Löydöksistä annetaan lausunto. Patologista Entamoeba histolytica -alkueläintä ja sen ei-patogeenista sukulaista E. dispar -alkueläintä ei tällä tutkimuksella voida erottaa toisistaan.

Viive:                                              

Vastaus valmiina noin 5 arkipäivässä.