Amfetamiini ja sen johdannaiset, seulonta (1055, U -Amfet-O)

U -Amfet-O KL 1055

Akkreditoitu menetelmä

Indikaatiot
Virtsan amfetamiinien seulonnalla saadaan selville onko potilas mahdollisesti käyttänyt amfetamiinia, metyyliamfetamiinia tai niiden johdannaisia. Määritystä voidaan käyttää lääkeaineiden väärinkäytön (huumetesti) tai lääkeainemyrkytyksen selvittämiseen.

Näyte
10 ml kertavirtsaa. Lähetteeseen on syytä merkitä potilaan käyttämä lääkitys.

Näytteen säilytys
Näyte säilyy jääkaapissa noin 3 viikkoa, pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Näytteen lähetys
Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä
Immunologinen.

Tekotiheys
Ma-pe

Vastausaika (arkipäivää)
3

Tulkinta
Normaalitulos on negatiivinen.
Menetelmä soveltuu amfetamiinin, metyyliamfetamiinin, metyleenidioksimetamfetamiinin (MDMA; Ecstasy), metyleenidioksietyyliamfetamiinin (MDEA) tai metyleenidioksiamfetamiinin (MDA) väärinkäytön selvittämiseen. Haluttaessa laajempaa psykostimulanttien seulontaa voidaan valita laaja huume- ja lääkeaineseulonta (ks. Laaja huume- ja lääkeaineseulonta, LC-TOFMS, virtsa) tai laaja huume- ja lääkeainetutkimus (ks. Laaja huume- ja lääkeainetutkimus, seulonta ja varmistus, virtsa).
Positiivisen tuloksen alaraja dextro-amfetamiinille on 500 ng/ml (0.5 mg/l). Menetelmän luonteen vuoksi herkkyys muille amfetamiinin johdannaisille vaihtelee. Positiivinen seulontatulos on syytä varmistaa aina massaspektrometrisella varmistusmenetelmällä (ks. Amfetamiini ja sen johdannaiset, varmistus), koska käytetty vasta-aine saattaa ristireagoida myös muiden yhdisteiden kanssa. Varmistusanalyysi laskutetaan erikseen.

Tekopaikka
SYNLAB Helsinki
Akkreditointitaho: FINAS (EA, ILAC ja IAF jäsen)
Standardi: SFS-EN ISO 15189

Tiedustelut
Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
p. 020 734 1550