Indikaatio:
Ruokamyrkytysepidemiaepäilyissä aiheuttajan etsintä. Näytteestä tutkitaan suolistoinfektioita aiheuttavat yleisimmät bakteerit (salmonella, shigella, kampylobakteeri ja yersinia) sekä erityisesti ruokamyrkytyksiin liittyvät Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus ja Bacillus cereus
Menetelmä:
Viljely valikoiville ja erotteleville eltusaineille
Näyte:
Tuoretta ulostetta jokaiselta tutkittavalta potilaalta dacrontikulla kolmeen eri geelikuljetusputkeen (Copan M40 tai vastaava). Putket muovipussiin. Epidemiaepäilyissä toimitetaan näyte 3 – 5 sairastuneesta. Samalla toimitetaan näyte epäillystä elintarvikkeesta elintarvikelaboratorioon.
Säilytys ja lähetys:
2 – 8 °C, 2 päivää
Viitearvot:
Negatiivinen
Viive:
11 päivää