Bordetella pertussis-diagnostiikka

B. pertussis on aerobinen gram-negatiivinen sauvabakteeri, joka aiheuttaa akuutin hengitystieinfektion – hinkuyskän.

B. parapertussis aiheuttaa hinkuyskän tapaista, mutta tavallisesti lievempää sairautta. B. parapertussis-infektio yhdistetään myös ei-spesifiseen yskään ja bronkiittiin.

B. bronchiseptica aiheuttaa hengitystietartuntoja kotieläimillä, hyvin harvoissa tapauksissa myös ihmisillä.

PCR-metodiikan avulla voi erottaa Bordetella pertussisin tartunnan Bordetella parapertussis/bronchiseptica -tartunnasta. B. parapertussisin ja B. bronchiseptican tartuntaa ei ole mahdollista erottaa.

Hinkuyskän itämisaika on keskimäärin 6-20 päivää. Tarttuvuus on suurimmillaan sairauden varhaisessa vaiheessa. Kliinisesti erotetaan kolme vaihetta: katarrialinen, paroksysmaalinen ja toipilasvaihe. Ensimmäisessä vaiheessa oireet ovat samankaltaiset kuin vilustumissairauksissa – nuhaa, aivastelua, lievää kuumetta, kurkkukipua ja lievää yskää. Yskä muuttuu asteittain kovemmaksi, viikon-kahden kuluttua muodostuu hinkuyskälle tyypillinen puuskittainen yskä. Pienille lapsille tyypillistä on yskänpuuskan lopussa viheltävä sisäänhengitys, syanoosi, yskänpuuska voi päättyä myös oksentamiseen. Yskänpuuskat esiintyvät usein öisin. Pienillä lapsilla saattaa hinkuyskän komplikaationa syntyä keuhkokuume. Hinkuyskää vastaan rokotetuilla lapsilla ja aikuisilla sairauden kulku on helpompi ja usein epätyypillinen. Hinkuyskä siirtyy sylkipisaroiden avulla ja on hyvin tarttuva.