Bordetella pertussis, vasta-aineet (2471 S -BopeAb)

S -BopeAb           KL 2471

Osatutkimukset:

S -BopeAbA KL 3311
S -BopeAbG KL 3312

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatio: 

Hinkuyskän diagnostiikka, immuniteettitutkimukset.

Hinkuyskäepäilyssä yleisperiaatteena kansallisten suositusten mukaan on, että alle kolme viikkoa yskineillä laboratoriodiagnostiikka perustuu nenänielueritenäytteestä tehtävään viljelyyn ja PCR-tutkimukseen (-BopeViP ATK 139), kun taas yli kolme viikkoa yskineillä serologiaan.

Näyteastia:

Seerumiputki tai geeliputki.

Näyte:

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen.

Parinäyte yleensä 2 – 3 viikon välein.

Kliinisesti hyödyllisen lausunnon mahdollistamiseksi lähetteessä tulee ilmoittaa mahdollisen viimeisen hinkuyskärokotteen saamisen ajankohta sekä oireiden kesto.

Näytteen säilytys:

Säilytys 7 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna.

Näytteen lähetys:

Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä:                  

Entsyymi-immunologinen (EIA)

Tekotiheys:

2 x vko

Vastausaika:

5

Viitearvot:

 S -BopeAbA S-BopeAbG
negatiivinen < 10 IU/ml < 40 IU/ml
matala positiivinen 10 – 20 IU/ml 40 – 100 IU/ml
positiivinen >20 IU/ml >100 IU/ml

Tulkinta:

Yksittäinen näyte:
Jos potilas ei ole saanut hinkuyskärokotetta vuoden sisällä, viittaa BopeAbG-tulos >100 IU/ml tuoreeseen tai äskettäiseen infektioon. BopeAbA-tutkimus on epäherkempi, mutta spesifisempi ja siten sen tuloksen ollessa >20 IU/ml on tuore infektio todennäköinen.

Jos potilas on saanut hinkuyskä-rokotteen vuoden sisällä, BopeAbG-tutkimusta ei voida käyttää akuutin taudin diagnostiikassa. Tällöin positiivinen BopeAbA-tulos (>20 IU/ml) voi viitata tuoreeseen infektioon.

Parinäytteet:
Parinäytteen ottamista suositellaan 2-3 viikon jälkeen ensimmäisestä näytteestä, jos yksittäisnäytteen tulos ei ole selkeä. Tällöin yli kaksinkertainen nousu joko IgG- tai IgA-vasta-ainetasossa osoittaa tuoreen infektion. Myös vasta-ainetason lasku alle puoleen 1-2 kuukauden välein otetuissa parinäytteissä viittaa hiljattaiseen infektioon.

Pienille lapsille (<1 v) suosittelemme ensisijaisesti viljelyä ja nukleiinihapon osoitusta (-BopeViP ATK 139) ja toissijaisesti vasta-aineiden tutkimista parinäytteistä. Myös muilla kuin pienillä lapsilla nukleiinihapon osoitustestit ovat nopea tapa päästä diagnoosiin taudin alkuvaiheessa (1-2 viikkoa oireiden alkamisesta). Sen jälkeen diagnoosi saadaan pääasiassa vasta-ainemäärityksillä. Laboratoriovastaus sisältää tulkinnan.

Tekopaikka:

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tiedustelut:

Ammattilaisneuvonta

ammattilaisneuvonta@synlab.fi