Borrelia burgdorferi, nukleiinihappo, kval (4202 –BorrNhO)

Borrelia burgdorferi sensu lato (sensu lato – laajassa merkityksessä, jatkossa B. burgdorferi) on heterogeeninen sairauden aiheuttaja, jota on 15 lajia. Näistä kolme lajia katsotaan ihmiselle patogeenisiksi: B. burgdorferi sensu stricto (sensu stricto – tarkassa merkityksessä), B. garinii ja B. afzelii. Kaikki kolme lajia ovat Euroopassa edustettuina ja aiheuttavat ihmisten sairastumista.

B. burgdorferi on spirokeetta, joka aiheuttaa punkkiborrelioosia eli Lymen- tautia. Se on multisysteeminen sairaus, joka voi ilmetä kliinisesti dermatologisin, neurologisin ja reumaattisin oirein. Ihminen saa tartunnan infektoituneiden punkkien pureman kautta. Borrelian reservuaarina luonnossa ovat pääasiassa jyrsijät, villi- ja kotieläimet, joskus myös linnut.

50-80%:lla potilaista pureman paikkaan syntyy eryteema (erythema migrans), joka voi olla kivulias, kutiava tai ei aiheuta lainkaan haittavaikutuksia. Seurata voi päänsärkyä, nivel- ja lihassärkyä, yleistä heikkoutta, väsymystä, imusolmukkeiden suurentumista. Hoitamattomissa tapauksissa voi viikkoja myöhemmin kehittyä meningoenkefaliitti, sydänlihastulehdus, artriitti.

PCR menetelmän avulla voi B. burgdorferin olemassaolon eryteeman alueelta määrittää jo silloin, kun vasta-aineiden titteri ei ole vielä noussut. PCR-menetelmän spesifisyys on 93-100%. Menetelmän kliininen herkkyys ihobiopsiasta on 70%, likvorista 17-21%, synoviaalinesteestä 66%.

Ks. myös Borrelia burgdorferin IgG- ja IgM-vasta-aineet

Indikaatiot:

Borrelioosi-epäily (erythema migrans, artriitti, sydänlihastulehdus, hermostovauriot)

Tutkittava materiaali:

Biopsiamateriaali, likvori, punkki, nivelneste

Säilytys ja lähetys:

Näyte toimitetaan tehdaspuhtaassa putkessa. Säilytys 2-8°C 5 vuorokautta, lähetys huoneenlämmössä.

Analyysimenetelmä:

PCR (polymeraasiketjureaktio)

Viitearvo:

Negatiivinen

Tulkinta:

  • Positiivinen tulos vahvistaa B. burgdorferi sensu lato -infektion.
  • Negatiivinen tulos ei sulje pois infektiota, mutta osoittaa, ettei kyseisessä näytteessä ole B. burgdorferi sensu stricto, B. garinii ja B. afzelii tai sen määrä on alle menetelmän detektiorajan. Tärkeää on tutkittavan materiaalin oikeanlainen ottaminen.

Vastausviive:

Vastaus valmiina noin 3 arkipäivässä.