Borrelia burgdorferi, vasta-aineet (3552 S -BorrAb)

Akkreditoitu menetelmä.

Osatutkimukset:

S -BorrAbG     KL 4095
S -BorrAbM     KL 4096

Indikaatio: 

Borrelioosiepäily. Selittämättömät hermoston (meningoradikuliitti, pareesit), nivelten (artriitit, hydrops), ihon (akrodermatiitti) tai sydämen (myokardiitti) oireet.

Näyteastia:

Seerumiputki

Näyte:

1 ml seerumia. Voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen.

Näytteen säilytys:

Jääkaapissa 7 vrk, pidempiaikainen pakastettuna.

Näytteen lähetys:

Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä:        

ELISA

Tekotiheys:

Ma-la

Vastausaika:

2

Viitearvot:

S -BorrAbG    alle 10 AU/ml
S -BorrAbM    alle 18 AU/ml

Tulkinta:

Normaalisti negatiivinen. Vastauksesta annetaan lausunto.

Erythema migrans-iholeesioiden ja muiden tuoreiden (I vaiheen) taudinkuvien diagnostiikka on pääasiassa kliininen, koska vasta-aineet IgM ja/tai IgG nousevat diagnostiselle tasolle vain noin puolella potilaista.

Neuroborrelioosien, artriittien ja kardiittien (II vaiheen taudinkuvien) sekä kroonistuneiden (III vaiheen) taudinkuvien yhteydessä diagnoosi sen sijaan useimmiten on tehtävissä immunovasteen perusteella. On kuitenkin muistettava, että negatiivinen tulos ei sulje pois taudin mahdollisuutta, koska osalla potilaita serovastetta ei tapahdu riittävässä määrin. Vasta-aineet voivat myös olla merkki aikaisemmasta parantuneesta tai hoidetusta infektiosta.

Neuroborrelioosia epäiltäessä on huomattava, että on määritettävä vasta-aineet sekä seerumista että selkäydinnesteestä, koska usein vain jompi kumpi on positiivinen. Neuroborrelioosin aktiviteettia arvioitaessa suositellaan määritettäväksi selkäydinnesteen IgG-indeksi.

Muut spirokeetat (syfilis, leptospiroosi) ja eräät muut mikrobit voivat aiheuttaa “vääriä positiivisia” tuloksia. Tästä syystä borreliaserologiassa positiiviseksi tulleilta potilailta voidaan tarvittaessa sulkea syfilis pois. Mononukleoosissa ja LED:ssä saatetaan todeta IgM-luokan borreliavasta-aineita ilman todellista infektiota.

Onnistuneenkin hoidon jälkeen vasta-aineet saattavat säilyä elimistössä kuukausia, jopa vuosia.

Tekopaikka:

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tiedustelut:

Sairaalamikrobiologi Anna Muotiala
etunimi.sukunimi@synlab.fi