C-Peptidi, proinsuliinin (2503 fS-C-Pept)

C-peptidi muodostuu haiman Langerhansin saarekkeiden β-soluissa syntetisoidusta proinsuliinista sen pilkkoutuessa insuliiniksi ja C-peptidiksi. Sitä erittyy vereen insuliinin kanssa ekvimolaarisina määrinä. C-peptidillä ei ole biologista aktiivisuutta, mutta sen mittauksella voidaan hyvin arvioida endogeenisen insuliinin eritystä.

C-peptidin määrityksellä voidaan selvittää insuliinihoitoa saavan diabeetikon haiman oma insuliinin erityskyky. C-peptidin määritystä eivät häiritse myöskään insuliinin vasta-aineet.

Indikaatiot:

  •  Tyypin I ja II diabeteksen erottaminen
  • Diabetes mellitus
  • Haiman insuliinin erityskyvyn arviointi insuliinihoidon aikana

Analyysimenetelmä:

CMIA

Näyte:

1 ml seerumia

Säilytys ja lähetys:

Säilytys 3 vrk jääkaapissa. Kuljetus viileässä tai pakastettuna. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Viitearvo: 0,3 – 1,7 nmol/l

Tulkinta:

  • Paremman informaation saamiseksi suositellaan C-peptidin määrittämistä glukoosinsietokokeena. Yhdestä paastonäytteestä tehty määritys  on informatiivisesti heikko. Vain C-peptidituloksen perusteella ei saisi hoitopäätöksiä tehdä.
  • tyypin I diabeteksessa C-peptidiarvot jäävät viitearvojen alarajan lähelle tai alle.
  • tyypin II diabeteksessa  korkeat arvot viittaavat insuliiniresistenssiin. Sairauden edetessä insuliinin eritys vähenee ja myös C-peptidiarvot laskevat korkeista arvoista viitearvojen alarajalle.
  • Insulinoomalle on tyypillistä korkea insuliinin ja C-peptidin määrä, joka ei korreloi veren glukoosipitoisuuden kanssa. Hypoglykemiaan viedyillä (glukoosia veressä alle 2,5 mmol/L) potilailla C-peptidiarvo jää viitearvorajoihin tai ei vähene 50 %:in alkuarvosta.

Viive:

Tulos valmiina 2 arkipäivässä.