CA 12-5 antigeeni (3414 S -CA12-5)

CA 12-5 on glykoproteiini, jota löytyy munajohtimien epiteelikudoksessa, munasarjakystissa ja endometriumin epiteelisoluissa sekä vähemmässä määrin myös muissa epiteelikudoksissa (keuhkoputkissa, suolikanavassa). Fysiologista tehtävää ei vieläkään tiedetä.

Indikaatiot

Munasarjasyövän diagnosointi naisilla postmenopaussin yhteydessä (yhdessä ultraäänitutkimuksen kanssa)

Munasarjasyövän hoidon ja sairauden kulun seurantaEi sovellu seulontatutkimukseksi

CA12-5:n käyttöä munasarjasyövän diagnostiikassa rajoittaa alhainen spesifisyys, sillä CA12-5:n kohonneita arvoja esiintyy myös monien muiden pahanlaatuisten kasvainten sekä lukuisten muiden sairauksien ja fysiologisten tilojen (kuukautiset ja raskaus) yhteydessä. CA12-5 -pitoisuus veressä kasvaa kuukautisten ja raskauden aikana tavallisesti enintään 100 U/mL. Väärä positiivisuus on 11-33%.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 3,5 ml (tuotenumero: 367957)

 Näyte

1 ml (minimi 0,5 ml) seerumia

Näytteen säilytys

Näyte eroteltava ennen pakastusta

1 vrk jääkaapissa (2-8°C), pidempiaikainen säilytys pakastettuna (-20°C).

Näytteen kuljetus

Mikäli näyte toimitetaan laboratorioon 24 h sisällä näytteenotosta, kuljetus kylmässä tai viileässä (+2-+14 °C), pakastettu näyte kuljetetaan pakastettuna (-20°C).

Menetelmä

CMIA

Viitearvo

< 35 kU/l

Tulokset valmiina

Vastaus valmiina 1 arkipäivässä, näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Korkeat CA12-5 -arvot:

Pahanlaatuiset kasvaimet Esiintyvyys        Muut sairaudet Esiintyvyys
Ovariaalikarsinooma   enint. 85% Maksakirroosi   enint. 80%
Haiman karsinooma   enint. 60% Peritoniiti   enint. 75%
Sappiteiden karsinooma   enint. 50% Endometrioosi   enint. 55%
Rintarauhasen karsinooma   enint. 40% Pankreatiitti   enint. 25%

 

CA12-5:n spesifisyys munasarjasyövälle vaihtelee alle 50 %:sta 1. vaiheessa yli 90 %:iin 3.-4. vaiheen karsinoomien yhteydessä. Palpatorisesti tai sonografisesti löydetyn suuren esiintymän yhteydessä lantiossa pahanlaatuisen prosessin olemassaolon todennäköisyys kasvaa yhdessä CA12-5:n arvon nousun kanssa. Munasarjasyöpään ei kuitenkaan aina liity CA12-5-pitoisuuden kasvua ja hyvänlaatuisissa gynekologisissa sairauksissa voidaan tavata hyvin vahvoja CA12-5:n arvojen nousuja. Tällöin korkeat CA12-5-arvot eivät ole prosessin pahanlaatuisuuden vahvistajia, vaan ainoastaan siihen viittaavia osoittajia.

Jo diagnosoidun munasarjasyövän yhteydessä CA12-5:n määrittämistä käytetään hoidon tehokkuuden ja sairauden kulun seurantaan. Siihen tarvitaan tieto hoitoa edeltävästä pitoisuudesta. Kasvaimen täydellinen poistaminen vähentää aina CA12-5:n pitoisuutta 75-90 % ensimmäisen viikon aikana ja 2-3 viikossa tulisi CA12-5-arvojen normalisoitua.

Korkeat hoidon jälkeiset arvot osoittavat, että kyseessä on jatkuva kasvaimeen liittyvä aktiivisuus.