Candida albicans, nukleiinihappo (kval) (9558, -CaNhO)

Akkreditoitu menetelmä

 

Candida albicans on opportunistinen hiivasieni, joka kolonisoi terveistä ihmisistä noin 80 %:lla ihoa ja limakalvoja. Mikrobin runsaan esiintymisen seurauksena syntyy kandidiaasi eli hiivatulehdus. Suurimmassa osassa tapauksista infektio saa alkunsa ihmisen endogeenisestä mikrofloorasta. Kandidiaasia voivat edistää antibioottihoito, stressi, vammat, sairaudet, immuunijärjestelmän heikkeneminen.

Pinnallinen kandidiaasi voi kehittyä iholla, kynsissä, suuontelossa, nielussa, ruoansulatus- ja genitaalikanavissa. Syvä kandidiaasi kehittyy munuaisissa, maksassa, pernassa, hermostossa, silmissä, sydämessä ja muissa elimissä.

C. albicans on tärkein hiivakolpiitin (vaginaalisen kandidiaasin) aiheuttaja. Mikrobi voi lisäksi aiheuttaa endometriittiä, kystiittiä ja miehillä balaniittia tai balanopostiittia.

Systeeminen kandidiaasi aiheutuu yleensä heikentyneen immuniteetin omaavilla potilailla (HIV:n kantajat, elinsiirtojen vastaanottajat). Systeemisen kandidiaasin syntyä edistää pitkä antibakteerinen hoito, suoliperforaatio, leikkaukset, sytostaattihoito ja elimistössä olevat vierasesineet (esimerkiksi intravaskulaarinen katetri).

Indikaatiot:

Systeeminen, syvä tai vierasesineeseen liittyvä hiivainfektioepäily.

HUOM: Limakalvo- ja ihonäytteille tutkimus on liian herkkä. Näiden tutkimiseen suositellaan hiivaviljelyä (CandVi), jolla runsas (kliinisesti merkitsevä) löydös voidaan erottaa niukasta, normaaliin viittavasta hiivakasvusta.

Näyteastia:

eSwab, kuiva purkki tai tikku, säilöntäaineeton virtsaputki

Näyte:

Eritettä, kudospala tai vierasesine.

Huom: eSwab-nukkatikku sisältää näytteen säilymisen kannalta tärkeitä ainesosia ja tulee siksi aina laittaa putkeen myös kudospalojen ja vierasesineiden kanssa.

Näytteen säilytys:

24 h huoneenlämmössä, 5 vrk jääkaappilämpötilassa

Näytteen kuljetus:

Kylmäkuljetuksena

Menetelmä:

PCR

Tekotiheys:

Ma-pe

Vastausaika:

2

Tulkinta:

Positiivinen tulos osoittaa, että näytteessä on C. albicans –hiivaa. Löydöksen kliininen merkitys riippuu näytteenottokohdasta. Limakalvoilta ja iholta otetuissa näytteissä positiivisen tuloksen ennustearvo on huono, koska C. albicans on näillä alueilla yleinen normaaliflooran hiiva.

Tekopaikka:

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tiedustelut:

Ammattilaisneuvonta

ammattilaisneuvonta@synlab.fi