Chlamydia trachomatis ja Neisseria gonorrhoeae, nukleiinihappo, kval (4807 –ChtrNhO, 4206 U -ChtrNhO, 4816 U -CtGcNhO, 1738 -CtGcNhO, 4937 U -GcNhO, 1723 -GcNhO )

Tutkimukset ovat akkreditoituja

Chlamydia trachomatis on obligatorinen solunsisäinen parasiitti. Tartunta tapahtuu pääasiassa sukupuoliteitse. Miehillä saattaa aiheuttaa uretriittia, prostatiittia, proktiittia, konjunktiviittia, epididymiittia tai Reiterin syndrooman. Naisilla aiheuttaa endoservisiittiä, uretriittia, proktiittia, konjunktiviittia. Infektio saattaa levitä, aiheuttaen endometriittiä, lantion alueen tulehdusta, salpingiittiä, periappendisiittia, perihepatiittia, peritoniittia, voi olla ektooppisen raskauden, spontaanin keskenmenon ja hedelmättömyyden aiheuttaja. Vastasyntynyt saa tartunnan synnytyksen yhteydessä.

Neisseria gonorrhoeae tartunta tapahtuu sukupuoliteitse. Miehillä aiheuttaa akuuttia uretriittia, proktiittia, nielutulehdusta, epididymiittia, prostatiittia, myöhemmässä vaiheessa virtsateiden striktuuraa. Naisilla aiheuttaa uretriittia, proktiittia, nielutulehdusta, lantion alueen tulehdusta, salpingiittia, tämän seurauksena hedelmättömyyttä, pelvioperitoniittia, perihepatiittia. Tartunnan saaneiden äitien lapsilla voi esiintyä asymptomaattista tippuria, voi kehittyä gonokokin aiheuttamaa konjunktiviittia ja disseminoitunut tippuri. Disseminoitunut tippuri voi kehittyä 0,5-3%:lla potilaista, näillä voi esiintyä myalgiaa, artralgiaa, mono- tai asymmetristä polyartriittia, spesifistä ihottumaa, saattaa esiintyä endokardiittia, aivokalvontulehdusta ja konjunktiviittia.

 

Indikaatiot:

  • Urogenitaali-infektiot
  • Konjunktiviitti
  • Artriitti

 

Näyteputket

Aptima Urine Specimen (tilausnumero 301040). Virtsanäyteille

Aptima Unisex Swab Specimen Collection Kit (tilausnumero 301041). Limakalvonäytteille

 

Ensivirtsanäyte:
Potilaan tulee olla virtsaamatta vähintään 2 tuntia ennen näytteenottoa. Alapesua ei pidä tehdä. Ensimmäiset 20-30 ml virtsaa kerätään tehdaspuhtaaseen keräysastiaan, esim. muovimukiin. Liika virtsamäärä heikentää tutkimuksen herkkyyttä, joten n. 30 ml on maksimi!

Näyte tulee siirtää yhden vuorokauden kuluessa näyteputken mukana olevalla pipetillä noin 2 ml “Aptima Urine Specimen” –putkeen. Näyteputken sivussa näkyvien merkkiviivat ovat merkkinä oikeasta tilavuudesta. Tätä ikkunaa ei saa peittää näytetarralla. Putki suljetaan tiukasti.

 

Limakalvonäytteet (urethra, cervix, vagina, rectum, nielu, sidekalvo):
Näyte otetaan limakalvolta Aptima Unisex Swab Specimen Collection Kit –näytteenottovälineillä.
Näytetteeksi pyritään saaman limakalvoepiteeliä, joten näytettä otettaessa pyritään välttämään limaa, märkää ja eritteitä, jotka tulee ensin poistaa näytteenottopakkauksessa olevalla vanutikulla (valkoinen varsi). Näyte otetaan pakkauksessa olevalla näytteenottotikulla (sininen varsi).

Naisilla: näyte otetaan kohdun kaulakanavasta pyörittämällä näytteenottotikkua myötäpäivään 10-30 sekunnin ajan. Näytteenottotikku poistetaan varovasti välttäen kosketusta limakalvoihin. Näyte voidaan ottaa myös virtsaputkesta tai emättimen limakalvolta hankaamalla tikulla limakalvoa vähintään 2-3 sekunnin ajan.

Näytteenoton jälkeen tikku laitetaan Aptima Swab Specimen –kuljetusputkeen ja katkaistaan. Tikku jätetään kuljetusputkeen ja putki suljetaan tiiviisti. Valkoista puhdistukseen käytettyä vanutikkua ei saa laittaa kuljetusputkeen.

Miehillä: Potilaan tulee olla virtsaamatta vähintään 2 tuntia ennen näytteenottoa. Sinivartinen tikku työnnetään virtsaputkeen 2-4 cm syvyyteen ja pyöritetään myötäpäivään 2-3 sekunnin ajan.
Peräsuolesta tai nielusta näytettä otettaessa limakalvoa hangataan sinivartisella tikulla vähintään 2-3 sekunnin ajan.
Näytteenoton jälkeen tikku laitetaan Aptima Swab Specimen –kuljetusputkeen ja katkaistaan. Tikku jätetään kuljetusputkeen ja putki suljetaan tiiviisti.

 

Säilytys ja kuljetus:

Virtsanäyte säilytetään ja lähetetään laboratorioon +2 – +30°C:ssa . Näyte säilyy +2 – +30°C:ssa 30 vrk.

Limakalvonäytteet säilytetään ja lähetetään laboratorioon +2 – +30°C:ssa . Näyte säilyy +2 – +30°C:ssa 60 vrk.

 

Menetelmä:

Ribosomaalisen RNA:n osoitus transkriptiovälitteisellä monistuksella (Transcription Mediated Amplification, TMA).

 

Viitearvo:

Negatiivinen

 

Tulkinta:

  • Positiivinen tulos vahvistaa infektion. Positiiviset Neisseria gonorrhoeae tulokset vastataan varmistusanalyysin jälkeen, varmistusanalyysin vastausaika on noin 3 arkipäivää.
  • Negatiivinen tulos ei sulje infektiota pois, vaan osoittaa, että kyseisessä koemateriaalissa C. trachomatista ja/tai Neisseria gonorrhoeaeta ei ole tai sen määrä koemateriaalissa on menetelmän määrittämisrajan alapuolella. Tärkeää on näytemateriaalin oikeanlainen ottaminen.

 

Viive:

Vastaus valmiina noin 1 arkipäivässä. Positiiviset tulokset vastataan laboratoriossa tehdyn varmistusanalyysin jälkeen.