COVID-19 koronavirustauti, nukleiinihappo (kval) (6466, -CV19NhO)

Indikaatiot
Koronavirus COVID-19 -epäily.

Näytetikku ja kuljetusputki

Mole-VTM näytteenottosetti, sisältää lähetysputken sekä nenänielu näytteenottotikun.

Näyte

Nenänielunäyte (ensisijainen). Työnnä näytteenottotikku alaviistoon nenänpohjaa pitkin sieraimeen noin 12‒15 cm syvyyteen (syvyys mitataan etukäteen, sierain-korvanipukka; aikuisilla aina >10 cm, alle 2-vuotiailla lapsilla 6‒7 cm). Pyöräytä tikkua huolellisesti muutaman kerran niin, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Suositellaan näytteen ottamista molempien sieraimien kautta. Olennaista on saada varovasti ja samalla huolella nenänielussa pyöräytetty näyte ainakin toisen sieraimen kautta.

Jos potilas on vuotoherkkä tai tilanne muuten niin vaatii, voit ottaa näytteen nielukaarista. Pyöräytä tikkua huolellisesti muutaman kerran niin että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja.

Näytteenoton jälkeen siirrä tikku rauhallisesti nestettä sisältävään kuljetusputkeen. Katkaise tikku katkaisukohdasta ja sulje korkki huolellisesti.

Merkitse kuljetusputki potilaan henkilötiedoilla. Putken tulee olla ehdottomasti kuiva ennen tarran kiinnittämistä. Viivakooditarra kiinnitetään noin 1 cm korkin alareunasta alaspäin. Viivakoodin tulee olla pystyssä – ei putken ympäri. Mole-putken exp.date -tiedon on hyvä jäädä näkyviin.

Mole VTM kuljetusputkessa oleva kuljetusneste sisältää guanidiinitiosyanaattia. Aine ei sovellu käytettäväksi yhdessä valkaisuaineita (hypokloriitti) sisältävien desinfiointiaineiden kanssa, reaktiossa voi muodostua myrkyllisiä kaasuja.

Desinfiointiin tulee käyttää happeen perustuvia desinfiointiaineita (esim. kaupallisesti saatavilla oleva Oxivir Plus tai Tevan Panox).

Käytä aina asianmukaisia suojamia, suojakäsineitä, suojavaatetusta ja kasvonsuojainta.

Näytelähetys kovassa kuljetuslaukussa

Pakkaa kuljetusputki yksittäiseen salpapussiin. Pakkaa kaikki yksittäispakatut koronavirusnäytteet toiseen isompaan salpapussiin, jonka sisällä on selluloosavanua ja jonka päälle on tehty merkintä ”COVID-19-epäily”.  Tämän merkinnän avulla näyte avataan vastaanottavassa laboratoriossa turvallisesti.”COVID-19-epäily” merkinnällä varustettu salpapussi kuljetetaan kuriirikuljetuksena kuljetuslaukussa. Kuljetuslaukkuun tulee lisätä pakasteut kylmäelementit pitämään kuljetuslämpötila viileänä kuljetuksen ajan. Pakkaa näytteet niin, että koronanäytteet eivät ole suorassa kontaktissa kylmäelementteihin. Kuljetuslaukun ulkopuolelle ei tule laittaa COVID-19-merkintöjä. Kuljetuslaukun ulkopuolella tulee olla asianmukaiset merkinnät UN3373 sekä BIOLOGINEN MATERIAALI, KATEGORIA B.

Näytelähetys kangasmaisessa kuljetuskassissa

Pakkaa kuljetusputki yksittäiseen salpapussiin. Pakkaa kaikki yksittäispakatut koronavirusnäytteet kaksinkertaiseen isompaan salpapussiin (kaksi pussia päällekkäin), lisää pussiin selluloosavanua ja lisää päälle merkintä ”COVID-19-epäily”. Tämän merkinnän avulla näyte avataan vastaanottavassa laboratoriossa turvallisesti. Kuljetuslaukkuun tulee lisätä pakastetut, kylmäelementit pitämään kuljetuslämpötila viileänä kuljetuksen ajan. Pakkaa näytteet niin että koronanäytteet eivät ole suorassa kontaktissa kylmäelementteihin. Kuljetuskassin ulkopuolelle ei tule laittaa COVID-19-merkintöjä. Kuljetuslaukun ulkopuolella tulee olla asianmukaiset merkinnät UN3373 sekä BIOLOGINEN MATERIAALI, KATEGORIA B.

Postitse lähettämistä ei suositella.

HUOM! Jos potilaasta otetaan muita näytteitä NhO -tutkimuksia varten nenänielusta, tai sieraimista, näille tulee ottaa oma näyte. POC-testejä (kuten -InfABAg, -InfABNhO, Ps-StrAg, -RSVAg, -Respi) ei tule käyttää COVID-19 -epäilyissä ellei käytössä ole biosuojakaappia ja/tai paikallinen riskiarviointi suoritettuna. Potilaan mahdolliset muut näytteet pakataan erilliseen salpapussiin.

Potilaan hengitystienäytteiden käsittelyssä tulee huomioida varotoimet.

Varotoimet toteutetaan aina THL:n suositusten perusteella.
Näytteenottajan suojavarusteet (kosketusvarotoimet ja pisaravarotoimet)

Suojakäsineet: käsien huolellinen desinfektio ennen suojakäsineiden pukemista sekä
näytteenoton jälkeen.
Nestettä läpäisemätön pitkähihainen suojatakki tai pitkähihainen suojatakki ja muoviset hihansuojat ja esiliina
Hengityssuojain: kirurginen suu-nenäsuojus.
Suojalasit tai kasvot peittävä visiiri
Päähine tai hiussuojain

Näytteen säilytys
Näyte säilyy 4 vrk kylmässä (+2-+8 °C). Pyydämme välttämään pakastamista.

Näytteen kuljetus
Näytteen kuljetus kylmässä tai viileässä (+2-+14 °C).

Menetelmä
Nukleiinihapon osoitus RT-PCR-tekniikalla.

Viitearvot
Negatiivinen

Tulokset valmiina
Tutkimus tehdään päivittäin, vastaus valmistuu vuorokauden sisällä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Tulos on normaalisti negatiivinen.

Positiivinen tulos vahvistaa koronavirus (COVID19) -infektion.

Päivitetty 9.10.2020