D-vitamiini-25-OH (1220 S -D-25)

D-vitamiinit (D2 ja D3) ovat rasvaliukoisia steroidihormoneja ja tärkeitä kalsiumin homeostaasin säätelijöitä. Ne edistävät ruoassa olevan kalsiumin imeytymistä ja reabsorptiota munuaisen proksimaalisista  tubuluksista, säädellen siten elimistön kalsiumin tasapainoa.

D2 – ergokalsiferolia elimistö ei itse syntesoi. Sitä saadaan pääasiassa ruoasta (kasvit ja jotkut sienet). D3 – kolekalsiferoli on eläinperäinen (lähinnä kala), mutta suurin määrä D3-vitamiinista syntesoidaan ihossa auringon valon vaikutuksesta. Kesäisen keskipäivän auringon 10-15 min. säteilyn vaikutuksesta käsiin ja kasvoihin syntesoidaan ihossa 800-1000 IU D-3-previtamiinia, joka riittää aikuisen ihmisen päivän tarpeen tyydyttämiseen.

Sekä ravinnosta saatu että iholla muodostunut vitamiini hydroksyloidaan 25-OH-D-vitamiinia (S-D-25), joka on verenkierrossa esiintyvä pääasiallinen D-vitamiinimetaboliitti. D-vitamiinin saannin riittävyyttä voidaan arvioida mittaamalla tämän metaboliitin veripitoisuus.

Indikaatiot:

  • D-vitamiinin puute
  • D-vitamiinin konsentraation seuranta yliannostuksen välttämiseksi

Näyteastia:

Seerumigeeliputki (tuotenro. 367957)

Näyte:

1 ml seerumia

Hemolyysi ja vahva lipemia saattaa vaikuttaa tulostasoon

Säilytys:

Näyte säilyy jääkaapissa (+2-+8°C) 5 vrk, pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Kuljetus:

Huoneenlämmössä tai viileässä (+2-+22°C).

Analyysimenetelmä:

CMIA

Viitearvot:

< 50 nmol/l (puutos)

50 – 75 nmol/l (riittämätön)

75 – 120 nmol/l (riittävä)

> 250 nmol/l (myrkyllinen pitoisuus)

Tulkinta:

D-vitamiinin puute häiritsee ennen kaikkea kalsiumin ja fosfaattien imeytymistä suolesta. D-vitamiinivajetta on pidetty riisitaudin syynä jo 1920-luvulta alkaen. Pitkään pidettiin elimistön normaalina D-vitamiinitasona määrää, joka estää riisitaudin ja osteomalasian syntyä eli veren S-D-25:n pitoisuus 25 nmol/L. Nykyisin pidetään optimaalisena D-vitamiinin veripitoisuutena 75-80 nmol/L. Nyttemmin on löydetty yhteyksiä elimistön matalan (<50 nmol/L) D-vitamiinitason ja syöpään sairastumisen/kuolemisen, sclerosis multiplexin, infektioiden, hypertension, reumatoidi artriitin, diabeteksen ja autoimmuunisairauksin välillä. D-vitamiini säätelee myös geenin ekspressiota solun tumassa. Nämä geenit liittyvät lähinnä solukierron säätelyyn, DNA:n korjaukseen, proliferoitumiseen ja differentioitumiseen.

D-vitamiinin puutteen syyt:

  • Vähäinen auringonvalo: johtuu maantieteellisestä sijainnista, jatkuva auringonsuojakertoimisten voiteiden (suurempi kuin SPF 8) käyttö, vaatteilla peittäminen
  • Rintaruokinta, raskaus
  • Ikä – vanhemmassa iässä iho ei syntesoi enää niin tehokkaasti D-vitamiinia
  • Tumma ihonväri – melaniini vähentää ihon kykyä syntesoida D-vitamiinia
  • Lihominen – D-vitamiini on rasvaliukoinen
  • Imeytymishäiriöt ohutsuolessa, joka johtuu D-vitamiinin reseptoreiden vaurioista tai elimistön resistentistä.

Viive:

1 työpäivä