Denguevirus,vasta-aineet seerumista (3520, S -DengAb)

Indikaatiot

Dengue-epäily.

Näyteastia

Seerumigeeliputki

Näyte

1 ml seerumia

Näytteen säilytys

7 vrk jääkaappilämpötilassa (2 – 8 oC)

Näytteen kuljetus

Viileässä (2 – 14 oC)

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä (EIA)

Viitearvot:

4627 S -DengAbG Viitearvo: <0,8 Index (positiivinen ≥1,1 Index)
1716 S -DengAbM Viitearvo: <0,8 Index (positiivinen ≥1,1 Index)

 

Tulokset valmiina

7 työpäivässä

Tulkinta

Positiivinen IgM-luokan vasta-ainelöydös yhdessä positiivisen IgG-luokan vasta-ainelöydöksen kanssa viittaa vahvasti flavivirusinfektioon. Myös yksittäinen korkea IgG-titteri viittaa infektioon. Serokonversio (nelinkertainen IgG-luokan vasta-ainetitterin nousu) vahvistaa tuoreen flavivirusinfektion.

Vasta-aineet ilmaantuvat viimeistään viikon kuluttua sairastumisesta. Dengue-viruksia on neljää eri tyyppiä (DENV 1-4). Toisen Dengue-virustyypin aiheuttama sekundaari-infektio on usein primaari-infektiota vakavampi ja siihen voi liittyä verenvuoto- ja shokkioireita. Sekundaari-infektioissa IgM-vaste jää usein heikoksi ja tällöin IgG-luokan vasta-ainetaso voi olla korkea jo I-näytteessä.

Denguevirukset kuuluvat flaviviruksiin, joiden väliset serologiset ristireaktiot ovat hyvin yleisiä. Myös rokotus sukulaisvirusta (Japanin enkefaliitti, keltakuume, TBE) vastaan voi olla positiivisen vasta-ainelöydöksen takana. Löydös onkin syytä varmistaa viruksen NS1-proteiiniangigeenin määrityksellä (S -DengAg), joka on suositeltavaa tehdä samasta näytteestä antigeenipositiivisuuden lyhytkestoisuuden (pitoisuudet alkavat laskea yleensä muutaman päivän kuluessa oireiden alkamisesta) vuoksi.

Näytteen säilytys mahdollisia jatkotutkimuksia varten 

7 vrk