Enterobius vermicularis ( Kihomadot ), kval (2053 F-Enve-O)

Aikuinen kihomato eli Enterobius vermicularis elää paksusuolessa ja peräsuolessa. Tartunta tapahtuu munilla saastuneiden käsien kautta. Useimmin tartunnan saavat 5-14 -vuotiaat lapset. Munat säilyvät ympäristössä 20 päivää. Tavallisesti esiintyy toistuva itsensä tartuttaminen tai uudelleen tartunnan saaminen. Naarasparasiitti munii yöllä perianaalisille poimuille noin 10000 munaa ja kuolee itse. Munat valmistuvat 6 tuntia ja ovat sen jälkeen tartuntakykyisiä. Isäntäelimistön ruoansulatuskanavaan joutuessaan toukat sijoittuvat pohjukaissuoleen, jossa 5-6 viikon kuluttua valmistuu aikuisia kihomatoja, jotka elävät enintään 1 kuukauden.

Koska naarasloinen munii perianaalisille poimuille, sopii tutkimukseen juuri peräsuolen kaavintanäyte. Ulosteessa on yksittäisiä munia.

Kihomatojen munille on ominaista yhdeltä puolelta litistynyt vahva paksu kuori, jonka sisällä voi nähdä osittain tai kokonaan valmistuneen toukan. Aikuinen yksilö on 1 cm pituinen, valkea tai kermanvärinen ja häntäosa teräväpäinen.

Indikaatiot:

Ärsytys ja kutina peräaukon alueella

Näyte:

Peräsuolen limakalvonäyte. Steriili pumpulitikku katkaistaan muoviputkeen, johon on lisätty n. 1 ml (20 tippaa) 0,9 % NaCl –liuosta.

Säilytys ja kuljetus:

Näyte säilyy 2-8°C 1 vrk. Kuljetus huoneenlämmössä tai viileässä.

Analyysimenetelmä:

Näytemateriaalin mikroskopia

Viitearvo:

Negatiivinen

Tulkinta:

  • Positiivisen löydöksen vastaus: Enterobius vermicularista löytyy
  • Negatiivinen vastaus: Enterobius vermicularista ei löydy

Positiivisen löydöksen yhteydessä vastauksen kommentteihin lisätään tieto siitä, ovatko kyseessä munat vai toukat. Aikuisen kihomadon löydös vahvistaa diagnoosin. Negatiivinen löydös voi olla väärä negatiivinen, koska naarasparasiitti munii epäsäännöllisesti, sen vuoksi tarvitaan 3-5 päivän peräkkäisen analyysin otto.

Kertatutkimuksella on mahdollista todeta 50%, kolminkertaisella 90% ja viisinkertaisella tutkimuksella 99% tapauksista.

Enterobius vermicularis -infektioon ei tavallisesti liity eosinofiliaa eikä IgE:n kohoamista veressä.

Viive:

Analysoidaan ma-la, vastaus valmiina 1 työpäivässä.