Enterovirus, nukleiinihappo, kval (4392 -EvirNhO)

Poliovirus, Coxsackievirus, Echovirus, Enterovirus kuuluvat pikornavirusten heimoon, sen Enterovirus-sukuun. Ne ovat RNA- genomisia viruksia ja maailmassa laajalti levinneitä taudinaiheuttajia. Siirtyminen tapahtuu pääasiassa fekaali-oraalista tartuntareittiä. Enterovirukset aiheuttavat hyvin erilaisia taudinkuvia.

Enemmistö enterovirusinfektioista on oireettomia tai lieviä, mutta erityisesti vastasyntyneillä ja immunosuppressiopotilailla ne saattavat olla hengenvaarallisia. Infektio on tavallisimmin luonteeltaan akuutti, johon liittyy kuumeilua ja johon voi liittyä ruokahaluttomuutta, oksentelua, ripulia, eksemaa ja ylempien hengitysteiden infektioita. Enterovirukset voivat aiheuttaa myös aivokalvontulehdusta, enkefaliittia, myo- ja perikardiittia, hemorragista konjunktiviittia, herpangiinaa ja ns. HFM (hand-foot-and-mouth disease) oireyhtymää. Vastasyntyneillä enterovirusinfektio voi esiintyä hyvin erilaisin oirein, joista kaikkein vakavin on sydänlihastulehdus johon voi liittyä enkefaliitti, hepatiitti ja keuhkokuume.

Enterovirusten kaltaisia oireita aiheuttaa myös pikornavirusten heimoon kuuluva Parechovirus, jota tämä tutkimus ei tunnista.

Indikaatiot

Enterovirusinfektioepäily: aivokalvontulehdus, enkefaliitti, sydänlihastulehdus, vastasyntyneiden infektiot, rakkulaiset ihottumat (enterorokkoepäily)

Näyteastia

Veri:                                    EDTA-putki K2-putki 3 ml

Uloste, rakkulaneste:          FLOQSwab näytteenottotikku ja kuljetusputki, kuiva

Näyte

Veri: 2 ml

Uloste, rakkulaneste: imeytettynä nukkatikkuun.

Näytteen säilytys

Veri: 2 vrk jääkaappilämpötilassa (2 – 8 oC) HUOM: Ei saa pakastaa!

Nukkatikkunäyteet: 5 vrk jääkaappilämpötilassa (2 – 8 oC), pidempiaikainen säilytys pakastettuna (-20 °C)

Näytteen kuljetus

Viileässä (2 – 14 oC), pakaste pakastettuna (-20 oC)

Menetelmä

Polymeraasiketjureaktio (PCR)

Tutkimus on akkreditoitu

Tulokset valmiina

7 työpäivässä

Tulkinta

Positiivinen tulos vahvistaa enterovirusinfektion.