Gliadiinipeptidit, deamidoidut, vasta-aineet (6298 S –DGPAb)

Osatutkimukset:

S -DGPAbA KL 6300

S –DGPAbG KL 6299

Indikaatio

Keliakian diagnostiikka (erityisesti alle 2-vuotiaat lapset) ja gluteenittoman dieetin seuranta.
(Ks. myös Endomysium, vasta-aineet ja Kudostransglutaminaasi, vasta-aineet).

Menetelmä

Fluoroentsyymi-immunologinen (FIA)

Näyte

1 ml seerumia.

Keliakiatutkimukset tulee tehdä gluteenia sisältävän ruokavalion ollessa käytössä. Jos potilas on aloittanut gluteenittoman ruokavalion eivätkä seerumin vasta-ainepitoisuudet ole riittävän suuret keliakiadiagnoosin tekemiseksi, gluteeni tulee palauttaa ruokavalioon vähintään 3 kuukaudeksi ennen näytteiden ottoa.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy 2-3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna

Viitearvot

DPGAbA

Negatiivinen: <7,0 U/ml

Raja-arvollinen 7-10 U/ml

Positiivinen >10 U/ml

DPGAbG

Negatiivinen: <7,0 U/ml

Raja-arvollinen 7-10 U/ml

Positiivinen >10 U/ml

Tulkinta

Gliadiinipeptidivasta-aineet voivat olla varsinkin pienillä lapsilla ensimmäinen serologinen merkki aktiivista keliakiasta. Gliadiinipeptidivasta-aineiden tutkiminen (kudostransglutaminaasivasta-aineiden lisäksi) lisää vasta-aineseulonnan herkkyyttä keliakian diagnostiikassa erityisesti alle 2-vuotiaiden ikäryhmässä. Uusi synteettisiä gliadiinipeptidejä antigeenina käyttävä menetelmä on huomattavasti spesifisempi keliakialle kuin vanhemmat vehnän gliadiinia käyttävät menetelmät ilman, että testin herkkyys huononisi. Toisin kuin kudostransglutaminaasivasta-aineiden kohdalla, myös IgG-luokan vasta-aineita esiintyy säännönmukaisesti gliadiinin deaminoiduille peptideille aktiivissa keliakiassa, ja molempien vasta-aineluokkien tutkiminen lisää seulonaan herkkyyttä paitsi IgA-puutteisilla, myös normaalin IgA-tason omaavilla. Myös vanhemmissa ikäryhmissä uudet gliadiinipeptidivasta-ainetestit ovat herkkyydeltään samaa suuruusluokkaa kuin kudostranglutaminaasivasta-ainetestit, suosittelemme kuitenkin myös IgA-luokan kudostranglutaminaasi- tai endomysiumvasta-ainetutkimuksen liittämistä keliakian seulontaan parhaan herkkyyden ja spesifisyyden saavuttamiseksi.
Mikäli DGPAbA ja/tai DGPAbG ovat koholla, tulokset viittaavat aktiiviin keliakiaan. Diagnoosi varmistetaan ohutsuolibiopsialla. Gluteenittoman dieetin aikana keliakiaan liittyvät vasta-aineet katoavat tai ainakin laskevat yleensä selvästi 3 – 6 kuukauden kuluessa.

Viive

Vastausviive noin 2-3 arkipäivää.