Gynekologinen irtosolunäyte, nestepapa (10143, Pt-PapaLBC)

Tutkimus sisältää osatutkimukset:

KL 4075, -HPVNhO

KL 4044, Pt-PAPA-1

Indikaatiot

Kohdunkaulan syövän esiasteiden (dysplasioiden) ja syövän varhaisdiagnostiikka, HPV:n (Human Papilloma Virus) aiheuttamien muutosten ja tulehduksellisten muutosten toteaminen. Hoitosuosituksen mukaisesti tutkimus suositellaan ensisijaisesti yli 30 vuotiaille naisille.

Näyteastia

ThinPrep, näyteastia (tilausnro. 70098-002).

Näyte

Kohdunkaulakanavan limakalvonäyte.

Näytteenoton jälkeen harjastikkua/lasta sekoitetaan  välittömästi ThinPrep näytepurkin nesteeseen. Harja/lasta sekoitetaan voimakkaasti nesteessä ja purkin reunoja kiertämällä solujen irrottamiseksi. Tämän jälkeen harja/lasta poistetaan astiasta. Sulje purkki tiivisti.

Välineet:

Hologic menetelmä on validoitu useille erilaisille näytteenottovälineille: HPV- harja, cx- harja, muovilasta jne. Ainoastaan puulastaa ei suositella käytettäväksi.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy 30 vrk huoneenlämmössä tai kylmässä  (+2-+30°C).

Näytteen kuljetus

Näytteen kuljetus kylmässä tai huoneenlämmössä (+2-+30 °C).

Menetelmä

PCR ja nestepapa (värjäys), koneellisesti.

Viitearvot

Normaali löydös: Negatiivinen

Tulokset valmiina

Negatiiviset ja HPVNhO positiiviset tulokset vastataan 5 arkipäivässä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta ja vastaus

HPV: Näytevastaus ilmoitetaan joko negatiivinen tai positiivinen, positiiviset tulokset ilmoitetaan erottelemalla suuren riskin HPV 16 ja 18 sekä yhdistettynä muut tunnetut riskityypit (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ja 68).

Mikäli näyte on HPVNhO positiivinen, solumateriaalista tehdään nestepapa-preparaatti. Näytelasille ajetut solut värjätään Paapanicolaeun mukaisesti ja esitarkastetaan ja raportoidaan patologin toimesta kuten konventionaaliset papa- näytteet.

Kirjallisuus

Käypähoitotyöryhmä: Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutokset 23.11.2016