Gynekologinen irtosolunäyte, nestepapa (LBC) (4044, Pt-Papa-1-LBC)

Indikaatiot
Seulontaohjelman ulkopuolinen seulontanäyte (5 vuoden välein otettava näyte) 25-30 v naisille.
Hoidettujen seurantanäytteenä kliinikon harkinnan mukaan.

Tällä pyynnöllä näytteestä tehdään Pt-PAPA-1-LBC- eli lasipapa ajetaan Thinprep näytteestä.

Kohdunkaulan syövän esiasteiden (dysplasioiden) ja syövän varhaisdiagnostiikka, HPV:n (Human Papilloma Virus) aiheuttamien muutosten (kondylooma) ja tulehduksellisten muutosten toteaminen. Gynekologisen irtosolunäytteen perusteella voidaan usein myös diagnosoida seuraavat infektiot: hiiva (Candida albicans), Trichomonas vaginalis ja bakterielli vaginoosi (sekafloora, clue-solut). Hormonivaikutuksen arviointi tehdään erikseen pyydettäessä.
Huom! Nestepapassa ei ole eriteltyinä ottokohtia ja hormoniarvio on suuntaa-antava, koska vaginan soluja ei ole erotettavissa perinteisen papan tapaan.

Näyteastia
ThinPrep, näyteastia (tilausnro. 70098-002).

Näyte
Kohdunkaulakanavan limakalvonäyte. Näyte voidaan ottaa joko leveällä nestepapalastalla tai käyttää näytteenottoon kaikkia muita perinteisiä näytteenottovälineitä poislukien puulasta.

Näytteenoton jälkeen harjastikkua/lasta sekoitetaan välittömästi ThinPrep näytepurkin nesteeseen. Harja/lasta sekoitetaan voimakkaasti nesteessä ja purkin reunoja kiertämällä solujen irrottamiseksi. Lastaa painellaan voimakkaasti purkin pohjaan. Tämän jälkeen harja/lasta poistetaan astiasta. Sulje purkki tiiviisti.

Näytteen säilytys
Näyte säilyy 30 vrk huoneenlämmössä tai kylmässä (+2-+30°C).

Näytteen kuljetus
Näytteen kuljetus kylmässä tai huoneenlämmössä (+2-+30 °C).

Menetelmä
Nestepapalasi + värjäys, koneellisesti.

Hologic Thinprep automaatti tekee lasit. Näytealue on lasilla standardoitu. Solut ohjataan lasille erikoissuodattimen läpi. Valmistusprosessiin ei ole mahdollista vaikuttaa manuaalisesti. Kone arvioi itse, onko näytteessä riittävästi soluja lasin valmistukseen.

Tulokset valmiina
Negatiiviset ja PCR positiiviset tulokset vastataan alustavasti 5 arkipäivässä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta
Nestepapanäytteen tulkinnassa noudatetaan TBS-luokitusta (The Bethesda System). Vastauspohja on standardoitu ja se esitellään yksityiskohtaisesti käypä hoito- suosituksessa. Standardivastauspohja sisältää aina arvion infektioista. Vastauksessa tulevat näkyviin vain poikkeavat löydökset ja kaiken ollessa normaalia on vain näkyvillä ”Ei epiteelisoluatupiaa” ja diagnoosi.
LBC- lasi analysoidaan nestesytologian periaatteiden mukaisesti. Jokainen toimintaan osallistuja, esitarkastaja sekä patologi ovat suorittaneet ThinPrep – preparaattien koulutuksen.

Jos kone arvioi, ettei nesteessä ole riittävsti soluja lasin valmistukseen, annetaan vastaus ”Ei tehty”.

Kirjallisuus
-R Nayar, DC Wilbur: The Bethesda system reporting cervical cytology. Third edition.
-Käypä hoito –suositus: Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutokset
Julkaistu: 17.04.2019