Hemoglobiini-A1c (6128 B -HbA1c)

Glykohemoglobiini muodostuu glukoosijäännöksen sitoutuessa ei-entsymaattisesti hemoglobiinin aminoryhmään. Glykoitunut hemoglobiini esiintyy useina eri muotoina, mutta noin 80% koko glykohemoglobiinista on HbA1c:ta.

Indikaatiot

Diabeteksen sokeritasapainon seuranta.

Näyte:

3 ml EDTA-veri

Säilytys

Näyte säilyy kylmässä (+2-+8°C) 7 vrk.

Lähetys

Näytteen lähetys huoneenlämmössä tai viileässä (+2-+25°C)

Analyysimenetelmä

Nestekromatografia (HPLC)

Viitearvot

20 – 42 mmol/mol (IFCC)

Tulkinta

HbA:n glykoituminen on riippuvainen pääasiassa vallitsevasta veren glukoosipitoisuudesta. Hemoglobiini A1c:n taso kuvastaa diabeteksen tasapainoa keskimäärin näytteenottoa edeltävän 2-8 viikon ajalta, eikä se välttämättä vastaa sen hetkistä veren glukoositasoa. Näytteenotto ei siten edellytä paastoa. Glukoositasapainon korjautuessa HbA1c alkaa alentua 10-20 päivän kuluessa, ja hyvässä tasapainossa aleneminen voi jatkua 2-3 kuukauden ajan.

Karbamyloitu (uremia) tai asetyloitu (lääkehoidot) hemoglobiini ja labiili  HbA1c  eivät häiritse määritystä. Myöskään yleisimmät Hb- variantit (heterotsygootit  HbAS,  HbAC, HbAE ja  HbAD) eivät häiritse HbA1c määritystä. Fetaalihemoglobiinin korkeilla pitoisuuksilla (osuus kokonais-Hb:sta yli 5 %) saadaan virheellisen matalia HbA1c-tuloksia.

Virhelähteet: Punasolujen eliniän aleneminen esim. hemolyyttisessä anemiassa aiheuttaa virheellisen matalia HbA1c-tuloksia.

Diabeteksen hoitotasapainon arviointi:
hyvä sokeritasapaino HbA1c alle 53 mmol/mol (alle 7 %)
kohtalaisen hyvä sokeritasapaino HbA1c 53 – 75 mmol/mol (7 – 9 %)
huono sokeritasapaino HbA1c yli 75 mmol/mol (yli 9 %)

Huomautus

Olemme siirtyneet käyttämään vastauksissa vain SI-yksiköitä (mmol/mol) ja %-yksiköstä on luovuttu yhteisen kansallisen käytännön mukaisesti. Penttilä I, ym. HbA1c-tulokset yhdenmukaisiksi. Suomen Lääkärilehti 33: 2016-2017, 2015.

Viive

Vastaus valmiina 1 arkipäivässä.