Glykohemoglobiini muodostuu glukoosijäännöksen sitoutuessa ei-entsymaattisesti hemoglobiinin aminoryhmään. Glykoitunut hemoglobiini esiintyy useina eri muotoina, mutta noin 80% koko glykohemoglobiinista on HbA1c:ta.
Indikaatiot
Diabeteksen sokeritasapainon seuranta.
Näyte:
3 ml EDTA-veri
Säilytys
Näyte säilyy kylmässä (+2-+8°C) 7 vrk.
Lähetys
Näytteen lähetys huoneenlämmössä tai viileässä (+2-+25°C)
Analyysimenetelmä
Nestekromatografia (HPLC)
Viitearvot
20 – 42 mmol/mol (IFCC)
Tulkinta
HbA:n glykoituminen on riippuvainen pääasiassa vallitsevasta veren glukoosipitoisuudesta. Hemoglobiini A1c:n taso kuvastaa diabeteksen tasapainoa keskimäärin näytteenottoa edeltävän 2-8 viikon ajalta, eikä se välttämättä vastaa sen hetkistä veren glukoositasoa. Näytteenotto ei siten edellytä paastoa. Glukoositasapainon korjautuessa HbA1c alkaa alentua 10-20 päivän kuluessa, ja hyvässä tasapainossa aleneminen voi jatkua 2-3 kuukauden ajan.
Karbamyloitu (uremia) tai asetyloitu (lääkehoidot) hemoglobiini ja labiili HbA1c eivät häiritse määritystä. Myöskään yleisimmät Hb- variantit (heterotsygootit HbAS, HbAC, HbAE ja HbAD) eivät häiritse HbA1c määritystä. Fetaalihemoglobiinin korkeilla pitoisuuksilla (osuus kokonais-Hb:sta yli 5 %) saadaan virheellisen matalia HbA1c-tuloksia.
Virhelähteet: Punasolujen eliniän aleneminen esim. hemolyyttisessä anemiassa aiheuttaa virheellisen matalia HbA1c-tuloksia.
Diabeteksen hoitotasapainon arviointi:
hyvä sokeritasapaino HbA1c alle 53 mmol/mol (alle 7 %)
kohtalaisen hyvä sokeritasapaino HbA1c 53 – 75 mmol/mol (7 – 9 %)
huono sokeritasapaino HbA1c yli 75 mmol/mol (yli 9 %)
Huomautus
Olemme siirtyneet käyttämään vastauksissa vain SI-yksiköitä (mmol/mol) ja %-yksiköstä on luovuttu yhteisen kansallisen käytännön mukaisesti. Penttilä I, ym. HbA1c-tulokset yhdenmukaisiksi. Suomen Lääkärilehti 33: 2016-2017, 2015.
Viive
Vastaus valmiina 1 arkipäivässä.