Hepatiitti B, seulonta ja jatkotutkimukset (10451, S –HbsAgR)

Indikaatiot
Jos seulontanäytteessä todetaan HBsAg-positiivisuus, tehdään samasta verinäytteestä ilman erillistä pyyntöä jatkotutkimuksena S -HBcAbM (KL 3347), S -HBeAg (KL 1604) ja S -HBeAb (KL 1607). Jos HBsAg on negatiivinen, jatkotutkimuksia HBcAbM, HBeAg ja HBeAb ei tehdä.

Näyteastia
Seerumigeeliputki tuotenumero: 367957
Seerumiputki, tuotenumero: 369032

Näyte
2 ml seerumia

Näytteen säilytys
Näyte säilyy 7 vrk jääkaapissa (2-8°C), pidempiaikainen säilytys pakastettuna (-20°C).

Näytteen kuljetus
Näytteen kuljetus kylmässä tai huoneenlämmössä (+2-+22 °C), pakastettu näyte kuljetetaan pakastettuna (-20°C).

Menetelmä
CMIA, tutkimus akkreditoitu

Viitearvot
Negatiivinen

Tulokset valmiina
Tutkimuksen tekotiheys 5-6 kertaa viikossa, vastaus valmiina 2 arkipäivässä, näytteen saapumisesta laboratorioon. Mahdolliset jatkotutkimukset saattavat pidentää vastausaikaa.

Tulkinta
Akuutissa hepatiitti B -infektiossa pinta-antigeeni ilmestyy verenkiertoon 1 – 2 viikkoa ennen kliinisiä oireita ja säilyy siinä vähintään muutaman kuukauden ajan. Osalla potilaista infektio kroonistuu ja tällöin HBsAg-tutkimus jää positiiviseksi.

Tuoreessa infektiossa havaitaan HBsAg-löydöksen lisäksi myös HBcAbM-vasta-aineita. Siten refleksitutkimusta voidaan käyttää akuutin hepatiitin diagnostiikassa ja tulosten perusteella arvioida tartunnan tuoreutta.

Kroonista hepatiitti B -infektiota sairastavat ovat aina jollain tasolla tartuttavia, mutta tartuntavaara on suurin, jos potilaalla havaitaan e-antigeenia verenkierrossa. Jos HBeAg on positiivinen, on aktiivinen maksatulehdus todennäköinen ja tauti tarttuu helposti. Siten refleksitutkimukseen sisältyvien HBeAg- ja HBeAb -tutkimusten avulla pystytään arvioimaan henkilön tartuttavuutta.

Jos potilaalla havaitaan hepatiitti B -antigeenia verenkierrossa, tulee hoitavan lääkärin tehdä tartuntatauti-ilmoitus.

Hepatiitti B -pinta-antigeenimääritys voi antaa joskus väärän positiivisen tuloksen, joka suljetaan pois varmennustesteillä. Uusien HBsAg:n kantajien osalta tulisi antigeenipositiivisuus varmistaa kahden kuukauden kuluttua. Ristiriitaisessa tilanteessa, jossa HBsAg ja HBeAg ovat positiiviset, mutta HBcAb ja HBeAb negatiiviset, varmistustutkimuksena suositellaan HBV-DNA -määritystä PCR-menetelmällä.