Hepsidiini, seerumista (6151 S -Hepsid)

Lyhenne

S -Hepsid  ATK 6151

Alihankinta

 

Indikaatio

Anemian diagnostiikka. Tulehdusanemian ja raudanpuuteanemian erotusdiagnostiikka. Hemokromatoosin diagnostiikka. Elimistön rautatasapainon arviointi.

 

Näyte

Seerumia 2 ml, minimimäärä 1 ml. Näyte otetaan aamulla ennen klo 10. Paasto suositeltava, mutta ei välttämätön.

 

Näytteen säilytys ja lähetys

Näyte säilyy enintään 1 vrk huoneenlämmössä ja 3 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä, mikäli näyte on perillä näytteenottopäivänä, muuten kylmälähetys. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

 

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS)

LC-MS/MS-menetelmä mittaa ainoastaan seerumin vapaata, biologisesti aktiivista 25-aminohapon mittaista hepsidiiniä, ei albumiiniin sitoutunutta hepsidiiniä, prohepsidiiniä, eikä typistettyjä 22- tai 20-aminohapon C-terminaalisia fragmentteja. Menetelmän herkkyys on 0.3 nmol/l ja menetelmä on lineaarinen 250 nmol/l saakka.

 

Tekotiheys

1 x 2 vko

 

Vastausaika (arkipäivää)

14

 

Viitearvot

Miehet 1.1 – 15.6 nmol/l
Naiset  alle 50 v 0.4 – 9.2 nmol/l
Naiset  yli  50 v 0.7 – 16.8 nmol/l

 

Tulkinta

Krooniseen tulehdukseen liittyvässä anemiassa seerumin hepsidiinin pitoisuus on korkea, kun raudanpuuteanemiassa seerumin hepsidiinipitoisuus on alentunut. Jos tulehdusanemian yhteyteen kehittyy myös raudanpuute, seerumin hepsidiinipitoisuus säilyy koholla, mutta seerumin ferritiinipitoisuus laskee ja transferriinireseptoripitoisuudet nousevat.

Korkeita hepsidiinipitoisuuksia tavataan tulehduksen lisäksi myös kudostraumoissa (mm. tehohoitopotilailla), kroonisissa munuaistaudeissa, verensiirtojen ja hepsidiiniä tuottavien kasvainten yhteydessä sekä harvinaisessa peroraalisen raudan antoon reagoimattomassa anemiassa (iron-refractory iron deficiency anemia, IRIDA). Infektiossa hepsidiinitasot nousevat jopa satakertaiseksi.

Hepsidiini on alentunut hemokromatoosissa, jossa sen alentunut pitoisuus korreloi elimistön rautaylimäärän kanssa. Lisäksi hepsidiinipitoisuus on alentunut eräissä maksasairauksissa, kuten kroonisessa C-hepatiitissa, hepsidiinipuutoksessa, talassemioissa ja dyserytropoieettisissa anemioissa (ns. iron-loading anemias). Hapen puute vähentää hepsidiinin eritystä.

 

Tekopaikka

HUSLAB

 

Tiedustelut

alihankinta@synlab.fi

 

Päivitetty 2.8.2021