Ihottumanäytteen histologinen tutkimus (4184 Sk-PADIhot, 4047 Sk-PAD-IF)

Indikaatiot:

Dermatologinen kysymyksenasettelu ihottumien (dermatoosit) ja ihon tulehdus- ja rakkulatautien diagnostiikassa.

Ihon kasvaintautien tai niiden esiasteiden diagnostiikassa käytetään tutkimusnimikkeitä Ts-PAD-1-4 niiden laajuuden mukaan. Kaikki iholta poistetut kasvaimet on tutkittava histologisesti. Näytevastauksia antavat ihon dermatooseihin perehtyneet patologian erikoislääkärit. Vastausaika Sk-PADIhot 5-10 vrk.

Näyte:

Stanssi- tai veitsibiopsia 10-%:een formaliiniin. Näyte tulisi ottaa voimakkaimmin muuttuneelta alueelta. Rakkulataudeissa ja rengasihottumissa näyte otetaan [myös] leesion reunalta. Kaljuuntumisen yhteydessä otetaan kaksi biopsianäytettä, joista toinen valetaan laboratoriossa ihon pinnan tasoon, toinen normaaliin tapaan poikittaistasoon. Jos epäilee ihonalaisen rasvakudoksen prosessia (kyhmyruusu, muut pannikuliitit) tai systeemistä amyloidoosia, näyte tulee ottaa niin syvältä, että rasvaa on mukana.

Yhdelle lähetteellä saa ottaa 1-3 erillistä stanssibiopsiaa saman ongelman selvittämiseksi. Samalle lähetteellä ei saa ottaa esim biopsiaa ihottumasta ja erillistä ihotuumoria (esim. luomi).

Sk-PAD-IF näyte toimitetaan laboratorioon Michelin kuljetusputkessa, jossa pala säilyy käyttökelpoisena 5 vrk. HUOM! Näytteenoton jälkeen kuljetus KYLMÄKULJETUKSENA kahden vrk:n kuluessa. Kuljetus kylmäkuljetuspakkauksessa tai kylmägeelissä. Näytettä ei saa fiksoida formaliiniin.

Analyysimenetelmä:

Laboratoriossa näyte jäädytetään ja siitä työstetään neljä vasta-ainetutkimusta immunofluoresenssimenetelmää käyttäen:

° IgA, IgG, IgM ja komplementti (Sk-PAD-IF).

Tulkinta:

Spesifinen histopatologinen diagnoosi saadaan varmimmin, kun kliininen kysymyksenasettelu diagnoosiehdotuksineen on selvä.

HUOM!

Sk-PAD-IF                    Näyteputki tilataan 1.2.2019 alkaen:

Yhtyneet Medix Laboratoriot (SYNLAB) kotisivut /TARVIKETILAUSLOMAKE / Yleisiä tarvikkeita / Näytetarvikkeet: Michelin kuljetusputki ihopatologian erikoisnäytteille (KL4047)

Tilaajan täytyy ensin rekisteröityä käyttäjäksi kotisivuilla: www.yml.fi/tarviketilaus

Putkien toimitus on nopeaa, joten on suositeltavaa tilata vain muutamia putkia kerrallaan.

Viive: 

Vastausaika 2 vk. Näytteitä prosessoidaan kerran viikossa.

Vastausaika Sk-PADIhot 5-10 vrk.