Insuliini (6040 fS-Insu, 1701 S -Insu, 1700 fP-Insu)

Insuliinia syntetisoituu haiman Langerhansin saarekkeiden β-soluissa. Vereen proinsuliini erittyy molekyylinä, joka pilkkoutuu C-peptidiksi ja insuliiniksi. Tärkein insuliinin eritystä säätelevä tekijä on veren glukoosipitoisuus. Glukoosipitoisuuden noustessa insuliini erittyy vereen jo 3-5 minuutin kuluessa. Glukoosipitoisuuden laskiessa alle 1,6 mmol/l insuliinin eritys lakkaa. Insuliinin puute aiheuttaa diabeteksen kehittymisen. Insuliinin määrittäminen ei ole ehdottoman tärkeä diabeteksen diagnosoinnissa, vaan haiman β-solujen toiminnallisen tilan tarkemmassa tutkimisessa diabeteksen eri muotojen erottamiseksi. Myös insulinooman diagnosoinnissa on insuliinin toistettu määritys avuksi, erityisesti yhdessä C-peptidimäärityksen kanssa.

Insuliinimääritystä ei kannata tehdä insuliinihoidossa olevalle potilaalle.

Indikaatiot:     

  • Ylipainoiset potilaat, joilla on diabetesriski
  • Hyperinsulinemia
  • Diabeteshoidon säätäminen

Analyysimenetelmä:

CMIA

Näyte:

1 ml seerumia

1 ml hepariiniplasmaa

Säilytys ja Kuljetus:

Huoneenlämmössä 8 tuntia, jääkaapissa 3 vrk, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Kuljetus huoneenlämmössä tai viileässä.

Viitearvo: 2,0 – 20 mIU/l

HUOM! Viitearvot ovat paastonäytteille

Tulkinta:

Insuliinin kertamääritys ei ole riittävän informatiivinen diabeteksen diagnosoimiseen eikä myöskään diabetestyypin määrittämiseen.

Insuliini on parasta määrittää glukoosirasituskokeen yhteydessä siten, että samanaikaisesti määritetään veren glukoosi, seerumin insuliini ja C-peptidi seuraavasti:

1. näyte: Paastonäyte

2. näyte: 1 tunti glukoosin nauttimisesta

3. näyte: 2 tuntia glukoosin nauttimisesta

Tyypin I diabeteksessa insuliinipitoisuus jää vajavaisen synteesin vuoksi matalaksi.

Tyypin II diabeteksen alkuvaiheessa esiintyy vielä usein normaaleja insuliiniarvoja, vaikkakin erityksen maksimi saattaa myöhästyä ja olla vasta 90-120 minuutin kuluttua rasituksen alusta.

Insulinooman yhteydessä on veren insuliinipitoisuus suuri vielä 36 tunnin paaston jälkeen. Glukoosipitoisuus laskee alle 2 mmol/l, mutta insuliini on yli 3 mU/l (viitearvojen alaraja).

Viive:

1 työpäivä.