Kalsitoniini (2008 fS-CT)

Akkreditoitu menetelmä

Indikaatiot

Medullaarisen kilpirauhassyövän (MTC) ja familiaarisen multippelin endokriinisen neoplasian tyypin 2 (MEN 2) diagnosointi ja hoidon seuranta. MTC-potilaiden sukulaisten tutkiminen piilevien tapausten löytämiseksi.

Näyteastia

Seerumiputki (ei geeliputki)

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) paastoseerumia. Potilas paastoaa vähintään 10 tuntia ennen näytteenottoa.

Kylmänäytteenotto. Huomioitava seerumin vaatima pidentynyt hyytymisaika, vähintään 60 min jääkaapissa. Seerumi erotetaan heti hyytymisen jälkeen ja pakastetaan välittömästi.

Näytteen säilytys

Pakastettuna

Näytteen lähetys

Pakastettuna

Menetelmä

Kemiluminesenssi immunomenetelmä (CLIA)

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

1 – 2

Viitearvot

≤ 5 kk < 12 pmol/l
6 kk- 3 vuotiaat < 4,1 pmol/l
3 – 17 vuotiaat < 1,8 pmol/l
Naiset ≥ 18 vuotiaat < 1,5 pmol/l
Miehet ≥ 18 vuotiaat < 2,5 pmol/l

 

Tulkinta

Kalsitoniini on yksiketjuinen peptidihormoni, jota erittävät kilpirauhasen parafollikulaariset C-solut. Yhdessä PTH:n ja D-vitamiinin kanssa kalsitoniini osallistuu fosforin ja kalsiumin aiheenvaihduntaan, vaikkakin sen täydellinen tehtävä on vielä epäselvä. Kalsitoniinilla on lievä kalsiumia ja fosforipitoisuutta alentava vaikutus.

Kalsitoniinin eritys riippuu plasman kalsiumipitoisuudesta. Kalsiumpitoisuuden kasvun myötä CT:n tuotanto nousee ja PTH:n tuotanto laskee. Sekä PTH:n että CT:n erityksen noustessa fosfaattien pitoisuus vähenee. Aikuisten CT-pitoisuudet ovat hyvin pienet, usein menetelmän määritysalueen alarajoilla.

Kalsitoniinin diagnostista arvoa voidaan parantaa tekemällä määritykset pentagastriinirasituksen yhteydessä. Pentagastriinitestissä CT-pitoisuus nousee medullaarisessa kilpirauhassyövässä jo syövän varhaisvaiheessa.

Suurentunut kalsitoniinipitoisuus viittaa joko sporadiseen tai MEN 2:n yhteydessä esiintyvään MTC:hen. Syövän alkuvaiheessa kalsitoniinipitoisuus voi olla normaalikin. MTC:n lisäksi suurentuneita kalsitoniinipitoisuuksia esiintyy esimerkiksi vastasyntyneillä, munuaisten vajaatoiminnassa, akuutissa pankreatiitissa, primaarissa hyperparatyreoidismissa sekä paraneoplastisena ilmiönä mm. rintarauhas- ja keuhkosyövän yhteydessä. Näissä tapauksissa pentagastriinilla ei saada medullaarista kilpirauhassyöpää vastaavaa nousua.

Tiedustelut

ammattilaisneuvonta@synlab.fi