Karsinoembryonaalinen antigeeni (2034 S -CEA)

Karsinoembryonaalinen antigeeni on glykoproteiini. CEA:ta löytyy sikiön ensimmäisinä kuutena kuukautena suolesta, maksasta ja haimasta, mutta sen biologinen tehtävä sikiön kehityksessä on epäselvä. Vähäisessä määrin CEA:ta syntetisoidaan myös aikuisen paksusuolen limakalvossa, keuhkoissa, pernassa, maksassa, suolessa ym. CEA-pitoisuuden kasvua veressä ilmenee lokalisaatioltaan erilaisten syöpämuotojen ja lukuisten kroonisten tulehduksellisten prosessien yhteydessä.

Indikaatiot:  

  •  Kolorektaaliadenokarsinooman residiivien varhainen toteaminen
  • Metastoituneen rintasyövän hoidon seuranta
  • Luu- ja keuhkosyövän metastaasien toteaminen

CEA:n spesiifisyys ja herkkyys kasvainten diagnostiikassa on varsin matala. Preoperatiivinen korkea CEA -arvo korreloi uusiutumisen ja metastoitumisen kohonneeseen riskiin.

Analyysimenetelmä:

CMIA

Viitearvot:

Tupakoimattomat: <5 ug/l

Tupakoivat: <10 ug/l

Tulkinta:

Korkeat CEA-arvot:

Kolorektaalikarsinooman (CRC) yhteydessä CEA-pitoisuus korreloituu käänteisesti residiivien syntymisaikaan, riippuen samalla tuumorin vaiheesta, tiheydestä ja erilaistumisasteesta. Huonosti erilaistunut kasvain voi tuottaa vähemmän CEA:ta, vaikka onkin pahanlaatuisempi kuin keskimääräisesti tai hyvin erilaistunut CRC. Preoperatiivisen sädehoidon aikana korkeana pysyvä CEA-arvo osoittaa, että kasvain on säteilytysalueen ulkopuolella. Samoin Preoperatiivisen kemoterapian aikana pysyvä suuri CEA-pitoisuus on prognostisesti huono. CEA -pitoisuus seerumissa voi kasvaa 4-6 kuukautta ennen residiivien kliinistä ilmenemistä. Postoperatiiviseen seurantaan suositellaan CEA:n mittausta 3 ensimmäistä vuotta kuukausittan ja edelleen 2 vuotta kolmen kuukauden välein. Radikaalin leikkauksen yhteydessä CEA-arvo laskee 4-6 viikossa (puoliintumisaika t ½ 3-11 päivää). Muussa tapauksessa kyseessä on ei-radikaalinen leikkaus, kasvaimen nopea uusiutuminen tai metastoituminen.

Viive:

Vastaus valmiina 1 arkipäivässä.