Koriongonadotropiini, ihmisen (2122 S -hCG)

Ihmisen koriongonadotropiinin synteesi tapahtuu istukan trofoblasteissa alkaen siitä hetkestä, kun sikiö on kiinnittynyt kohdunseinään. hCG:n tehtävänä on estää keltarauhasen (corpus luteum) hajoamista ja siten tukea progesteronin synteesiä raskauden ensimmäisillä viikoilla, kunnes istukka alkaa tuottaa progesteronia.

Indikaatiot:

 • Raskauden toteaminen
 • Syntymää edeltävän seulontatestin yhteydessä (ks. luku Kolmoisveriseula)
 • Korionkarsinooman, rypäleraskauden, kivessyövän (teratooma, seminooma) diagnostiikka ja hoidon seuranta

Näyte:

1 ml seerumi

Säilytys ja lähetys:

Näyte säilyy 5 vrk kylmässä, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Analyysimenetelmä:

CMIA

Viitearvot:

IU/l
Naiset, fertiili-ikäiset <  5
Raskaus/ rask. jälkitila > 24
Postemeno-paussi
< 14
Miehet <  3

Tulkinta:

Normaalin raskauden yhteydessä on hCG määritettävissä seerumista 5-7 päivän kuluttua hedelmöityksestä eli kolmannen raskausviikon loppuun mennessä.

Pitoisuus on kaikkein suurin (~100 000 mIU/mL) kolmannella raskauskuukaudella, minkä jälkeen se alkaa vähetä. Synnytyksen jälkeen hCG:n pitoisuus laskee raskautta edeltävälle tasolle (<5 mIU/mL) 2-3 viikossa. Mikäli 3 viikkoa synnytyksen jälkeen hCG-arvot eivät ole laskeneet raskautta edeltävälle tasolle, voi syynä olla istukan retentio kohdussa.

Ei-raskailla ja raskauden hyvin varhaisessa vaiheessa (alle 6 päivää), jolloin hCG:n määrä ei ole vielä ehtinyt nousta, hCG-pitoisuus on <30 mIU/mL. Raskauden varhaisessa vaiheessa ensimmäisen kolmanneksen loppuun saakka hCG-pitoisuus kaksinkertaistuu aina 1,5 vuorokaudessa, joten kaksi tai useampia vuorokausia myöhemmin  määritetyn hCG-pitoisuuden tulisi olla ainakin kaksi kertaa suurempi. Raskauden neljännen viikon lopuksi hCG on keskimäärin 1000-2000 mIU/mL.

hCG-pitoisuuden liian hidas suureneminen, pysähtyminen tai jopa pieneneminen viittaa kohdunulkoiseen (ektooppiseen) tai keskeytyneeseen raskauteen. Ektooppisen raskauden hoidon jälkeisessä seurannassa tulisi hCG määrittää aina 2-3 vuorokauden välein.

Korkeat hCG-arvot:

 • Fysiologinen: monisikiöinen raskaus
 • Synnynnäiset kehityshäiriöt ja sikiön sairaustilat: anenkefalia, napatyrä, oligohydroamnion, sikiön hydrops, Downin syndrooma, Pataun syndrooma, Klinefelterin syndrooma
 • Pre-eklampsia, keskeytynyt raskaus ja istukan infarkti
 • Kasvaimet: kivessyöpä (seminooma- ja ei-seminoomatyyppiset), trofoblastikasvaimet, korionkarsinooma, harvoin myös haima- ja rintasyövän, melanoomien ja myelooman yhteydessä
 • Vähän kohonneita pitoisuuksia myös ruoansulatuskanavan tulehdusten yhteydessä

Matalat hCG-arvot raskauden aikana:

 • Kohdunulkoinen raskaus
 • Spontaani abortti ja kohtukuolema
 • Sikiön kromosomianomaliat (Turnerin ja Edwardsin syndrooma, Triploidia)
 • Uhkaava raskauden keskeytyminen
 • Sikiön hypotrofia

Naisten, jotka eivät ole raskaana, ja miesten korkeat hCG-arvot viittaavat kasvaimeen.

Ei-trofoblastikudostuumorien yhteydessä hCG-pitoisuus on matala (alle 1000 mIU/mL).

Ei-seminoomatyyppisen kivessyövän yhteydessä hCG-arvot nousevat yli 5000 mIU/mL. hCG korreloi kasvaimen massan ja sairauden ennusteen kanssa.

Korionkarsinooman ja rypäleraskauden yhteydessä hCG -pitoisuus on hyvin korkea (200 000-1 000 000 mIU/mL), ja pitoisuus suurenee myös raskauden toisella puoliskolla.

Postoperatiivisesti tulisi kemoterapian aikana hCG-pitoisuus määrittää joka viikko, kunnes se on laskenut normaalitasolle. Jos hCG-arvot eivät laske ja alkavat jopa nousta, on epäilys, että trofoblastikudosta ei ole täydellisesti poistettu.

Viive:

Vastaus valmis samana päivänä, vastausviive korkeintaan 1 arkipäivä.