Kreatiinikinaasi, MB-alayksikkö, massa (4236 S -CK-MBm)

Kreatiinikinaasi MB isoentsyymi rakentuu M- ja B-alayksiköistä ja sitä on lähinnä sydänlihaksessa. CK-MB muodostaa 10-20% koko sydänlihaksen CK:n aktiivisuudesta. Normaalisti MB-isoentsyymiä verenkierrossa vähän, mutta Infarktin yhteydessä sen pitoisuus veressä kasvaa.

Indikaatiot:

Sydänlihaksen vaurion diagnosointi. Infarktille on tyypillistä, että lisääntyny CK-MB –pitoisuus on osoitettavissa veressä  3-8 tuntia infarktin jälkeen, saavuttaa maksimin 12-24 tunnin kuluttua ja vähenee normaalitasolle 24-48 tunnin kuluttua.

Näyteputki

Seerumigeeliputki

Näyte

1 ml seerumia

Säilytys

Näyte säilyy huoneenlämmössä 4 tuntia, 2-8 °C 48 h, pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Lähetys

Kylmässä 2-8 °C tai pakastettuna.

Menetelmä

CMIA

Viitearvo

<5 ug/l

Tulkinta

CK-MB poistuu verenkierrosta troponiini I:tä nopeammin. Tämän edellämainitun syyn johdosta CK-MB –massakonsentraatio on erityisen hyödyllinen uusintainfarktien toteamisessa. Huomioitavaa, että lihasvaurion yhteydessä tulee käyttää S –CK määritystä.

Mikäli potilaalla ei ole luurankolihasvauriota ja CK-MB tulos on yli viiteylärajan on se todennäköisesi osoitus akuutista sydänlihasvauriosta.

Ilman infarktia voidaan havaita MB –isoentsyymin kohonneita arvoja mm myokardiitin, epästabiilin angiinan tai sydän/rintaelinkirurgisen toimenpiteen yhteydessä. Myös joidenkin syöpien yhteydessä on havaittu kohonneita CK-MB –pitoisuuksia.

Vastausviive

Tutkimuksen tekotiheys on arkipäivisin, vastausviive noin 1 arkipäivä.