Kylmähemagglutiniinit (2173 S -Kyhemag)

Indikaatiot

Kylmähemagglutiniinisyndrooman diagnostiikka ja seuranta.

Menetelmä

Ihmisen punasolujen agglutinaatio +4 °C:ssa

Näyteastia

Seerumiputki (tuotenumero: 369032)

Näyte

0,5 ml lämpimänä eroteltua seerumia. Geeliputki ei sovellu näytteenottoon. Verinäyte on säilytettävä +37 °C:ssa (ensisijaisesti lämpökaapissa), kunnes solut ja seerumi on eroteltu toisistaan näytteen hyydyttyä. Näytteeksi ei voi lähettää muuta kuin lämpökäsiteltyä seerumia.

Jos lämpökaappia ei ole käytettävissä, näytettä voidaan säilyttää myös +37 °C:ssa  vesihauteessa. Vesihaude voi olla esim. styroxlaatikko, johon laitetaan +37 °C vettä. Veden lämpötilaa seurataan jatkuvasti lämpömittarilla ja tarvittaessa lisätään lämmintä vettä.

Säilytys ja lähetys

Lämpimänä eroteltu seerumi pyritään lähettämään analysoitavaksi ilman viivettä, mutta tarvittaessa näytettä voidaan säilyttää jääkaapissa muutamia päiviä. Lähetys huoneenlämmössä.

Viitearvot

alle 16 Titteri

Vastausaika (arkipäivää)

6 – 11

Tulkinta

Korkeita kylmähemagglutiniinitittereitä tavataan (pirmaarissa) kylmäagglutiniinisyndroomassa ja joskus monoklonaalisissa tiloissa. Lievästi kohonneita tittereitä esiintyy usein mykoplasmapneumoniassa sekä joskus myös muissa virusten aiheuttamissa pneumonioissa, mononukleoosissa ja systeemisissä autoimmuunitaudeissa.

Tekopaikka

Huslab

Tiedustelut

ammattilaisneuvonta@synlab.fi

 

Päivitetty 28.3.2022