Laktaatti, plasmasta (2184, fP-Laktaat)

Indikaatiot:
Eri syistä johtuva laktaattiasidoosiepäily.

Näyteastia:
NaF-putki, tuotenumero: 368520

Näyte:
1 ml NaF-plasmaa, kylmänäytteenotto. Suositellaan paastonäytettä. Potilaan oltava levossa 30 min ennen näytteenottoa. Varmimmin oikea tulos saadaan kahden tunnin levon jälkeen paastonäytteestä. Näyte sentrifugoidaan välittömästi ja plasma erotetaan soluista.

Näytteen säilytys:
Esim. Näyte säilyy 1 vrk huoneenlämmössä jääkaapissa (2-8°C), pidempiaikainen säilytys pakastettuna (-20°C).

Näytteen kuljetus:
Näytteen kuljetus kylmässä tai viileässä (+2-+14 °C), mikäli 24 tuntia näytteenottosta. Muussa tapauksessa pakastettuna (-20°C).

Menetelmä:
Fotometria (PHO), akkreditoitu

Viitearvot:
Kaikki: 0,50 – 2,20 mmol/l

Tulokset valmiina:
Vastaus valmiina 3 arkipäivässä, näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta:
Plasman laktaattipitoisuus nousee voimakkaassa lihasrasituksessa 10 – 20 -kertaiseksi lepotilaan verrattuna. Terveillä henkilöillä laktaattipitoisuus palaa rasituksen jälkeen lepotasolle muutamassa tunnissa. Plasman laktaattipitoisuus nousee myös nopeasti alkaneen, verenkierto- ja hengityselinten toimintahäiriön aiheuttaman hypoksian seurauksena. Kroonisessa hypoksiassa laktaattipitoisuudet eivät sanottavasti nouse. Diabeettisessa ketoasidoosissa syntyy ketoaineiden lisäksi usein myös runsaasti laktaattia. Alkoholin käyttö saattaa nostaa hieman plasman laktaattipitoisuutta samoin kuin salisylaatit ja metanolimyrkytys. Harvinaisia laktaattiasidoosin aiheuttajia ovat eräät maligniteetit ja aineenvaihduntasairaudet.

Huomioitavaa:
Virhelähteet: Metamitsoli (Litalgin®), N-asetyylikysteiini (NAC) ja parasetamolin metaboliatuote N-asetyyli-p-bentsokinoni-imiini (NAPQI) voivat suurina pitoisuuksina häiritä määritysmenetelmää ja aiheuttaa virheellisen matalia tuloksia.