Kudosantigeeni B27 (3075 Ly-HLAB27)

HLA-B*27 alleeli (B-HLA-B*27 DNA)

Indikaatio:

Tiettyjen HLA-alleelien tai niiden yhdistelmien olemassaolo voi nostaa tai laskea immuunijärjestelmään liittyvien sairauksien riskiä. HLA-alleelit eivät ole suoranaisesti sairauksien aiheutumisen syitä, vaan ainoastaan altistavat niiden kehittymiselle. HLA alleelien geeniyhdistelmä on synnynnäinen.

HLA-B*27 -alleelin olemassaolo on liitetty yli 100 sairauteen, kaikkein voimakkain yhteys on löydetty ankylosoivaan spondyliittiin. HLA-B*27 –yhteyden omaavien  sairauksien joukossa on useita silmä- ja systeemisairauksia, reaktiivinen artriitti (Reiterin syndrooma), tulehdukselliset suolistosairaudet sekä psoriaattinen artriitti.

Euroopan väestössä HLA-B*27 -positiivisten yksilöiden yleisyys on keskimäärin 8%.

HLA-B*27 -alleeli esiintyy 90–95%:lla ankylosoivaa spondyliittia, 60–90%:lla reaktiivista artriittia, 50–60%:lla psoriaattista artriittia tai tulehduksellista suolistosairautta sekä 80–90%:lla nuoruusiän ankylosoivaa spondyliittiä potevilla potilailla.

Näytemateriaali:

2 ml EDTA-veri

Säilytys ja lähetys:

Huoneenlämmössä kuusi tuntia, +4 °C 7 päivää. Lähetys huoneenlämmössä tai kylmässä.

Menetelmä:

PCR, Luminex-detektiolla

Vastauksen muoto:

HLA-B*27 alleelin esiintyminen tai puuttuminen.

Tulkinta ja kliininen merkitys:

HLA-B*27 alleelin esiintyminen ei yksinään riitä siihen liittyvän sairauden diagnoosiin, vaan tukee diagnoosia ja auttaa sairastumisriskin arvioinnissa.

Viive:

Vastaus valmiina 3 arkipäivässä