Maksa- ja munuaismikrosomi, vasta-aineet (2313 S –LKMAb)

Maksan ja munuaisen mikrosomien vastaisia IgA-, IgM- ja IgG-vasta-aineita seerumista (liver, kidney microsomal antibodies) määritetään toisen tyypin autoimmuunin hepatiitin diagnostisoimiseksi, jota esiintyy lähinnä lapsilla ja joka muodostaa autoimmuuneista hepatiiteistä n. 10%. LKMA-vasta-aineita löydetään samoin hepatiittien B ja C sekä lääkkeiden indusoimien hepatiittien yhteydessä. LKMA-vasta-aineet on suunnattu soluissa olevaa sytokromia P 450 2D6 vastaan.

Indikaatiot:

  • Tyypin II autoimmuuni hepatiitti
  • Autoimmuunien hepatiittien differentiaalidiagnostiikka
  • Maksakirroosi

Menetelmä:

Epäsuora immunofluoresenssimenetelmä (IF)

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy 5 vuorokautta jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Viitearvot

Negatiivinen: <1:100 tiitteri

Tulkinta:

Tyypin II hoitamattoman autoimmuunin hepatiitin yhteydessä löydetään LKM-vasta-aineita korkeassa titterissä ja se korreloituu autoimmuunin hepatiitin aktiivisuuteen. Autoimmuunin hepatiitin yhteydessä potilailla esiintyy hypergammaglobulineemia (IgG kohonnut, IgA ja IgM normin mukaiset), nousseet ovat maksaentsyymien arvot ym. Matalassa titterissä vasta-aineita voi löytää myös terveiltä henkilöiltä, PBC-sairailta, alkoholiperäistä maksakirroosia sairastavilta, sappiteiden obstruktion, kasvainten, virusinfektioiden ym. yhteydessä.

LKM-vasta-aineiden pitoisuus seerumissa laskee immunosuppressiivisen hoidon tuloksena ja sairauden remissiovaiheessa vasta-aineet usein puuttuvat.

Viive

Vastausviive noin 4 arkipäivää.