Melatoniini syljestä, (Sa-Melat 6267)

Indikaatiot

Unihäiriön selvittelyyn

Melatoniinin käpyrauhassolujen aivoissa tuottama hormoni jonka luonnollinen eritys alkaa ennen nukkumaanmenoa hämärässä valaistuksessa (dim light melatonin onset, DLMO). Melatoniini pitoisuus veressä ja syljessä on korkeimmillaan noin klo 2 yöllä. Melatoniinin eritys estyy valon vaikutuksesta ja on päiväsaikaan vaikeasti osoitettavissa.

Esivalmistelu

Näytteenotto tulisi tapahtua hämärässä valaistuksessa, koska valo estää melatoniinin eritystä.

Vuorokausi ennen näytteenottoa ei pidä käyttää suuhuuhteita. Verinen sylkinäyte (verenvuoto ikenisssä) voi häiritä määritystä. Vältä hampaiden pesua 30 min ennen sylkinäytteen keräystä.

Näyteastia

Salivette-putki

Näyte

Sylkinäyte kerätään klo 2 yöllä hämärässä valaistuksessa.

Salivette näytteenottovälineitä voi tilata SYNLABin kotisivujen kautta, tarviketilaukset.

Mikäli halutaan selvittää tarkemmin melatoniinin eritystä päivä-illan aikana, näytteitä voi kerätä päivällä, illalla ja yöllä puolen yön jälkeen (klo 2).

Näytteenotto

Huuhtele suu puhtaalla vedellä ennen näytteenotttoa.

Avaa Salivette-putki, sisällä näkyy vanupallo. Laita pallo suuhun ja pidä sitä siellä vähintään 1 minuutin ajan tai niin kauan, että tukko tuntuu “vettyneeltä” ja se ei enää ime sylkeä ja ylimääräinen sylki on nieltävä.

Laita märkä pallo käsin koskematta takaisin putkeen.

Näytteen säilytys

7 vrk jääkaappilämpötilassa (2 – 8 oC), pidempiaikainen säilytys pakastettuna (-20 oC). Sylkinäytteen pakastuksessa tulee huomioida se, että näyte tulee sentrifugoida ennen pakastusta. Näyte voidaan säilyttää lyhyitä jaksoja 1-2 vrk huoneenlämmössä.

Näytteen kuljetus

Huoneenlämmössä tai viileässä (2 – 14 oC ).

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen

Viitervot

noin klo 8 <5 pg/ml
noin klo 20 >5 pg/ml
noin klo 22 >10 pg/ml
noin klo 24 >15 pg/ml
noin klo 2 >20 pg/ml

 

Tulkinta

Poikkeava tulos osoittaa vuorokausirytmin häiriintymistä ja sillä voidaan ennakoida mahdollisen melatoniini- tai kirkasvalohoidon ajoitusta.

Tulokset valmiina

Vastaus valmiina 10-12 arkipäivässä.