Nielutulehduksen/tonsilliitin diagnostiikkapaneli

Adenovirus, Streptococcus pyogenes (A-ryhmän beettahemolyyttinen streptokokki)

Akuutti nielutulehdus on usein esiintyvä ylähengitysteiden sairaus,  jonka aiheuttajina ovat yleensä virukset tai A-ryhmän streptokokit. Harvemmin taudin aiheuttavat muut β-hemolyyttiset C- ja G-ryhmän streptokokit, Arcanobacterium haemolyticum, Neisseria gonorrhoeae sekä Corynebacterium diphtheriae/ulcerans. Koska kliinisen taudinkuvan perusteella on usein vaikeaa erottaa  virus- ja bakteritartunta, on suositeltavaa tehdä nielun limakalvonäytteen mikrobiologinen tutkimus.  Usein tavattavan Streptococcus pyogenes (A-ryhmän streptokokki) bakteeritartunnan antibioottihoito on tärkeää, johtuen vakavista tartunnan jälkeisistä komplikaatioista esim. reuma, tulirokko tai glomerulonefriitti.

Indikaatiot:

Akuutin nielutulehduksen/tonsilliitin epäily.

Näyte:

Nielunlimakalvonäyte, joka otetaan kuivalla, taipuisavartisella, kapealla nukkatikulla, esim. FLOQSwab näytetikku, tonsilleilta ja nielun takaseinämältä.

Huom! Tavallinen nukka- tai Dacron-tikkui ei sovi näytteenottoon.

Näytteen kuljetus ja säilytys:

Näyte säilyy 3-4 tuntia huoneenlämmössä,  48 tuntia  +4 C asteessa.  Pidempiaikainen säilytys pakasteessa.

Analyysimenetelmät:

Antigenin osoitus mariPOC laitteella.

Tulkinta:

Virusantigeenin löytyminen on osoitus kyseisen viruksen aiheuttamasta infektiosta.  Negatiivinen tulos ei sulje pois tartuntaa, mutta on osoitus tutkittavien patogeenien antigeenien puuttumisesta tai antigeenien määrät ovat näytteessä alle mittausrajojen. Negatiivisen tuloksen kohdalla tulee ottaa huomioon myös mahdolliset muut hengitysteiden patogeenit.  Negatiivisesta  A-ryhmän streptokokkiantigeeni löydöksestä huolimatta, mutta epäiltäessä bakteerieinfektiota kliinisen taudinkuvaan perustuen suositellaan nieluviljelyä.