Nontreponema reagiinin vasta-aineet (hoidon arviointi) (S-RPR)

Kardiolipiini, vasta-aineet (VDRL) (2031 S -KardAb)

Kardiolipiini, IgA-vasta-aineet (3608 S -KardAbA)

Kardiolipiini, IgG-vasta-aineet (3609 S -KardAbG)

Kardiolipiini, IgM-vasta-aineet (3610 S -KardAbM) 

Nontreponema RPR määrittää IgG- ja IgM -vasta-aineita, jotka syntyvät kudosten vaurioitumisessa vapautuvan kardiolipiinin antigeenia vastaan. Siten positiivinen tulos ei osoita suoranaisesti treponema-reaktiota.

Analyysi muuttuu positiivikseksi 4.-8. viikolla tartunnasta. Kaikille positiivisille analyyseille tehdään myös titteri sairauden aktiivisuuden ja hoidon tehokkuuden arvioimiseksi. RPR-titterin aikaseurannassa on tärkeää, että analyysit tehtäisiin samassa laboratoriossa ja samalla metodiikalla.

Indikaatiot:

Sairauden aktiivisuuden ja hoidon tehokkuuden arviointi

Tutkittava materiaali:

Seerumi

Analyysimenetelmä:

Agglutinaatio

Viitearvo:

Negatiivinen

Tulkinta:

  • 6 kuukautta hoidon jälkeen nelinkertainen tai suurempi vasta-aineiden titterin lasku osoittaa hyvin todennäköisesti onnistuneesti toteutettua primaarisen tai sekundaarisen syfiliksen hoitoa. RPR:n pitäisi muuttua negatiiviseksi 1 vuosi tehokkaan hoidon jälkeen primaarisen syfiliksen ja 2 vuotta menestyksekkään hoidon jälkeen sekundaarisen syfiliksen osalta. Enemmistöllä myöhäisen syfiliksen potilaista analyysi muuttuu negatiiviseksi 5 vuoden kuluttua, 25%:lla potilaista analyysi muuttuu negatiiviseksi myöhäisessä vaiheessa myös ilman hoitoa.
  • Pysyvä positiivinen tulos immunokompetentilla potilaalla hoidosta huolimatta viittaa reinfektioon, puutteelliseen hoitoon tai biologiseen väärään positiiviseen reaktioon. Ne luokitellaan akuutiksi (kestoltaan <6 kuukautta) ja krooniseksi (kestoltaan >6 kuukautta). Akuuttia väärää positiivista RPR-tulosta voivat aiheuttaa infektiot (mononukleoosi, malaria, bruselloosi, sikotauti, HIV ym.), rokottaminen, raskaus tai suonensisäisten huumeiden käyttö.
  • Kroonisen väärän positiivisen tuloksen voivat aiheuttaa autoimmuunisairaudet, nivelreuma, lupus, lepra tai kasvaimet.
  • Reinfektiota tai residiiviä voi epäillä, kun esiintyy 4-kertainen RPR-titterin nousu.
Syfiliksen osoittajien tulkinta IGM IgG RPR
Aktiivinen tai hiljattain hoidettu syfilis   +   +   +
Aktiivinen tai hiljattain hoidettu syfilis   +   +   –
Aktiivinen tai hiljattain hoidettu syfilis   –   +   +
Primaarinen syfilis   +   –   +
Primaarinen syfilis   +   –   –
Myöhäinen ja onnistuneesti hoidettu tai latentti syfilis   –   +   –
Aktiivisesta syfiliksesta ei ole todistetta*   –   – tuntematon

*  IgM ja IgG voivat olla negatiivisia, kun kyseessä on varhainen syfilis, immuunivajavuuspotilailla tai onnistuneesti hoidetuilla potilailla (>10 vuotta sairauden alusta).