Parasiitit (Kval.) (2455 F-Para-O)

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatio: 

Vatsavaivojen ja ripulin etiologian tai eosinofilian selvittely, erityisesti ulkomaanmatkojen jälkeen. Näytteestä tutkitaan alkueläinkystat (esim, giardia ja ameebat), madonmunat ja -toukat.

Näyteastia:

Formaliinipurkki

Näyte:

Näyte otetaan ulostemassasta siten, että siihen kerätään mukaan mahdollisia verisiä, limaisia tai muuten poikkeavia kohtia. Ulosteeseen ei saa olla sekoittunut vettä tai virtsaa.

Ulostetta sekoitetaan huolellisesti pikkusormen pään kokoinen nokare (1,4 ml) SYNLAB:n toimittamaan kierrekorkilliseen formaliinipurkkiin (sis. 7 ml puskuroitua 10 % formaliinia) eli suhteessa 1:5. Näyte tulee saada vellitettyä tasaiseksi, jotta mikroskooppisesti tunnistettavat parasiittimuodot säilyvät. Vetistä ripuliulostetta sekoitetaan formaliiniliuokseen siten, että purkin sisältö kaksinkertaistuu (yksi osa yhteen osaan).

Näytepurkki suljetaan huolellisesti ja pannaan kuljetuksen ajaksi tiiviisti suljettavaan muovipussiin. Lähete jätetään pussin ulkopuolelle. Lähetteessä tulee ilmoittaa mahdollinen matkustusanamneesi ja taudin oireet.

Näytteen säilytys:

Huolellisesti formaliiniin sekoitettu näyte säilyy 3 – 7 vrk jääkaappilämpötilassa.

Näytteen lähetys:

Huoneenlämmössä

Menetelmä:      

Mikroskopointi formaliini-etyyliasetaatti-konsentroinnin jälkeen jodivärjäysvalmisteena.

Tekotiheys:

Ma-pe

Vastausaika:

Vastaus valmis noin 6 arkipäivässä.

Tulkinta:

Normaalisti negatiivinen. Kaikki löytyneet parasiitit vastataan ja alkueläinlöydösten patogeenisuuteen otetaan kantaa. Parasiitit erittyvät usein jaksoittain. Parasiittinäytteitä on tämän vuoksi suositeltavaa ottaa 3 näytettä 1 – 3 päivän välein (näytteet voi lähettää kerralla). Kaikkia suoliston alueen parasiitteja ei voida havaita tällä tutkimuksella; esim. ripulia aiheuttava Dientamoeba fragilis tai Cryptosopridium(F -ParaNhO KL 6375) ja vatsakipuja aiheuttava Toxocara-mato (S -MatoAb KL8181). Entamoeba histolytica ei mikrokooppisesti erotu Entamoeba dispar -ameebasta. F -ParaNhO -tutkimuksella asia voidaan tarvittaessa varmistaa.
G. lamblia –patogeenin hoidon onnistumisen varmistamiseksi on suositeltavaa ottaa kontrollinäytteitä 1 ja 2 kuukauden kuluttua.

Virhelähteet:

Näytteen kiinnittämistä formaliinilla ei tehdä huolellisesti, vaan näytteeseen jää ulostekokkareita. Ulosteen kiinnittämistä ei tehdä 1 – 4 tunnin kuluessa ulostamisesta.

Tekopaikka:

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tiedustelut: 

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi