Parathormoni, intakti (4560 fP-PTH)

PTH on peptidihormoni, joka tuotetaan lisäkilpirauhasessa. PTH säätelee kalsiumin ja fosforin aineenvaihduntaa, varmistaen veressä kalsiumi-ionien optimaalisen määrän. Parathormoni säätelee kalsiumin vapautumista luista, sen imeytymistä suolesta ja sen erittymistä virtsaan. Kun kalsiumin määrä veressä vähenee, tuotetaan lisää parathormonia, joka palauttaa tasapainon. PTH indusoi D-vitamiinin synteesiä.

Indikaatiot:

  • Hyper- ja hypokalsemia
  • Hyper- ja hypoparatyreoidismin diagnostiikka

Analyysimenetelmä:

CMIA

Näyte:

1 ml EDTA-paastoplasmaa.

Näytteen säilyvyyden kannalta on tärkeää, että näytteenottoputki täytetään merkkiin asti, esim.  ylimääräinen EDTA häiritsee määritystä ja alentaa tulosta. Plasma tulee erotella solujen päältä muoviputkeen.

Säilytys ja kuljetus:

Näyte säilyy jääkaapissa 3 vrk. Pakastamista ei suositella, joten näyte tulee lähettää analysoitavaksi mahdollisimman pian. Kuljetus huoneenlämmössä tai viileässä.

Viitearvo: 2,0 – 9,0 pmol/l (18,9-84,9 ng/l)

Tulkinta:

Korkeat PTH-arvot:

  • Primaarinen hyperparatyreoidismi. Syynä on lisäkilpirauhasen hyvänlaatuinen kasvain tai lisäkilpirauhasten suurentuminen eli hyperplasia, joiden yhteydessä lisäkilpirauhaset tuottavat liian paljon parathormonia. Tämän tuloksena on veren liian korkea kalsiumpitoisuus – hyperkalsemia (luut menettävät liikaa kalsiumia). Liikaa kalsiumia imeytyy myös ruuasta ja virtsan kalsiumpitoisuus kasvaa, jolloin se on munuaiskivien synnylle altistava tekijä
  • Sekundaarista hyperparatyreoidismia aiheuttavat suolistosairaudet, munuaisten vajaatoiminta, D-vitamiinin puute. Tyypillistä on kalsiumpitoisuuden väheneminen ja kalsitoniinin erityksen pieneneminen. Sekundaarinen hyperparatyreoosi on kompensatorinen tila pitkäaikaiselle hypokalsemialle
  • Haiman-, keuhkon- ja rintarauhasen syöpä sekä lymfooma ja leukemia
  • Dialyysisairailla

Matalat PTH-arvot:

  • Matala parathormonipitoisuus samanaikaisen hypokalsemian kanssa viittaa lisäkilpirauhasen vajaatoimintaan. Tällainen hypoparatyreoidismi saattaa johtua lisäkilpirauhasten poistamisesta kilpirauhasleikkauksen yhteydessä.

Viive:

Korkeintaan 2 työpäivää