Parietaalisolu, vasta-aineet (2459 S -PsolAb)

Parietaalisolujen vastaiset autovasta-aineet (PCA) ovat suunnatut mahalaukun limakalvon parietaalisolujen kalvoilla sijaitsevaa H+/K+-ATPaasi-entsyymiä ja gastriininreseptoreita vastaan. Kliinistä merkitystä on PCA IgG-tyypin autovasta-aineilla, jotka viittaavat pernisiöösin anemian esiintymiseen ja sen aiheutumismahdollisuuteen atrofisen gastriitin yhteydessä.

Indikaatiot:

  • Pernisiöösi anemia (hyperkrominen megaloblastinen anemia, B12-vitamiinin puutos), jonka yhteydessä PCA IgG on positiivinen yli 90% sairaista.
  • Krooninen atrofinen gastriitti, jonka yhteydessä PCA IgG on positiivinen n. 40% tapauksista.

Näyte:

1 ml seerumia

Säilytys ja lähetys:

Näyte säilyy 5 vrk kylmässä, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Analyysimenetelmä:

Epäsuora immunofluoresenssimenetelmä (IIF), substraattina käytetään apinan mahalaukun limakalvoa

Viitearvo:

Negatiivinen: titteri < 1:10

Tulkinta:

PCA-autovasta-aineet ovat positiiviset pernisiöösiä anemiaa ja atrofista gastriittia sairastavilla, mutta myös 20-30% potilaista, joilla on autoimmuuneja endokrinopatioita (Hashimoton tyreoidiitti, Basedowin tauti, tyypin 1. ja 2. diabetes, Addissonin tauti, primaarinen idiopaattinen hypoparatyreoidismi ym). Positiivisia PCA-vasta-aineita löydetään myös vitiligon, pankreatiitin ja pankreaskarsinooman yhteydessä. PCA on positiivinen n. 10-20% terveistä yli 70-vuotiaista henkilöistä (ml. myös pernisiöösiä anemiaa potevien potilaiden sukulaisilla).

Viive:

Vastaus valmiina 5 arkipäivässä.