Prolaktiini (2507 S -PRL)

Indikaatiot

Naiset: Infertiliteetti, oligo- ja amenorrea, ovulaatiohäiriöt, lyhyt luteaalivaihe, toiminnalliset vuotohäiriöt, hypotalamuksen tai aivolisäkkeen taudin epäily, galaktorrea.
Miehet: Infertiliteetti, impotenssi, libidon menetys, galaktorrea, gynekomastia, hypotalamuksen tai aivolisäkkeen taudin epäily.

Analyysimenetelmä:

CMIA

Näyte:

1 ml seerumia.

Näyte tulee ottaa 1–10 päivän sisällä kuukautisten alkamisesta.
Näyte suositellaan otettavaksi klo 10–14 välisenä aikana. Laboratorion viitealueet prolaktiinille on määritetty päiväaikaiselle prolaktiinin eritykselle. Tämän vuoksi on tärkeää, että näytteenottoon saavutaan aikaisintaan noin 4 tunnin kuluttua heräämisestä.

Säilytys ja kuljetus:

Näyte säilyy huoneenlämmössä 1 vrk, jääkaapissa 3 vrk, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Kuljetus huoneenlämmössä tai viileässä.

Viitearvot:

mIU/l
Naiset
yli 18 v 109 – 557
Miehet
yli 18 v 73 – 407
Lapset
1 – 18 v 88 – 480

 

Tulkinta

Usein tarvitaan kaksi määritystä prolaktiinin perustason selvittämiseksi, koska eritys on vaihtelevaa. Naisilla hyperprolaktinemian yleisimmät kliiniset oireet ovat oligomenorrea ja amenorrea, johon usein liittyy galaktorreaa. Kohonneesta prolaktiinipitoisuudesta johtuen munasarjojen toiminta häiriytyy, mikä saattaa johtaa infertiliteettiin. Galaktorreaa voi esiintyä ilman hyperprolaktinemiaa. Miehillä hyperprolaktinemia aiheuttaa impotenssia, libidohäiriöitä, infertiliteettiä ja gynekomastiaa.

Hyperprolaktinemia johtuu yleensä hyvänlaatuisesta prolaktinoomasta. Syynä voi olla myös hypofyysin tai hypotalamuksen toimintahäiriö, kuten hypofyysin kasvain, johon liittyy hypofyysin varren katkeaminen, tai primaarinen hypotyreoosi. Adenooma on todennäköinen hyperprolaktinemian syy, jos prolaktiinitaso on jatkuvasti yli 2000 mU/l eikä se ole lääkeaineiden tai raskauden aiheuttama.
Hypoprolaktinemia on harvinaista ja sen kliininen merkitys on epäselvä.

Lääkeaineet, jotka salpaavat dopamiinireseptoreita (mm. fentiatsiinit, butyrofenonit, bentsamiinit, pimotsidi) tai tyhjentävät dopamiinivarastoja (mm. reserpiini, metyylidopa) lisäävät prolaktiinieritystä. Dopamiinin lailla vaikuttavat lääkeaineet (mm. bromokriptiini ja apomorfiini) alentavat prolaktiinipitoisuutta samoin serotoniiniantagonistit (mergoliini). Estrogeenilääkitys vaikuttaa prolaktiiniarvoja kohottavasti. Fyysisen rasituksen aikana prolaktiini kohoaa erityisesti, jos lämpötila on korkea (esim. saunominen). Raskauden aikana prolaktiiniarvot nousevat raskauden edetessä jopa 10-20 -kertaisiksi (290-5700 mU/l).

Hyperprolaktinemia voi myös johtua prolaktiinikomplekseista (makroprolaktiini), jotka eivät ole biologisesti aktiivisia. Jopa neljännes kohonneista arvoista johtuukin makroprolaktinemiasta. Ennen hyperprolaktinemian hoidon aloittamista on syytä sulkea makroprolaktinemia pois.

Viive:

Korkeintaan 2 työpäivää.