Reniini, konsentraatio (6339 P -Reninm)

Indikaatio

Reniinin erityksen tutkiminen. Yhdessä plasman aldosteronimäärityksen kanssa, hypertension ja reniini-angiotensiini-aldosteronijärjestelmän häiriöiden selvittely.

Näyteastia

EDTA-veriputki (tuotenumero: 368856)

Näyte

1 ml EDTA-plasmaa. Näyte eroteltava mahdollisimman nopeasti sentrifugoinnin jälkeen. Eroteltu näyte voidaan säilyttää vain lyhyen ajan huoneenlämmössä jonka jälkeen pakastettava (-20°C:ssa).

Esivalmistelu: Ennen näytteenottoa potilas voi noudattaa normaalia ruokavaliota. Runsasta tai erityisen niukkaa suolankäyttöä tulee välttää. Esivalmistelu näytteenottoon tulee aina sopia hoitavan lääkärin kanssa, ennen näytteenottoa olisi hyvä keskeyttää seuraavia lääkkeitä: verenpainelääkkeet, estrogeenit, kortisoni, diureetit, sympatolyytit ja beetasalpaajat.

Näyte (pysty) otetaan aamulla (klo 7 – 10), kun vuoteesta nousemisesta on kulunut vähintään 2 tuntia ja kun potilas on istunut 10 – 15 min. Mikäli potilas on makuulla, hänen tulisi olla vähintään tunti vuodelevossa ennen näytteenottoa.

Näytteen säilytys

Näytteenotto ja esivalmistelu tulee tapahtua huoneenlämmössä. Näytteen valmistelun aikana, näytettä ei saa missään vaiheessa säilyttää kylmässä (+2-+8°C). Kylmäsäilytyksen aikana reniinin prekursori proreniini, muuttuu reniiniksi ja saattaa nostaa tulostasoa.

Näytteen kuljetus

Pakastettu näyte toimitetaan laboratorioon pakastettuna (-20°C).

Menetelmä

Kvantitatiivinen keminiluminesenssiin perustuva immunomääritys. Menetelmä akkreditoitu.

Viitearvot

Pystyarvo: ≥ 17 vuotiaat 4,4-46 mU/l

Makuuarvo: ≥ 17 vuotiaat 2,8-39,9 mU/l

Lapsille ei ole määritelty viitearvoja.

Vastausaika

1 arkipäivä