Respiratoristen virusten antigeenit (2579 -RvirAg)

A-influenssavirus, B-influenssavirus, RSV-virus (respiratorinen synsytiaalivirus), ihmisen metapneumovirus, parainfluenssavirukset (1, 2 ja 3), adenovirus, Streptococcus pneumonia

Niin kutsutut vilustumissairaudet (akuutit hengitystietulehdukset) ovat yleisiä sairauksia sekä lasten että aikuisten keskuudessa. Vaikka usein taudin oireet ovat  lieviä ja paranevat  itsestään, aiheuttavat vilustumissairaudet  kuitenkin huomattavasti poissaoloja työpaikoilta sekä kouluista. Noin 40% poissaoloista aiheutuu  vilustumissairauksista.

Suuren osan akuuteista hengitystiesairauksista aiheuttavat  virukset  ja näiden sairauksien kliininen kulku on hyvin samankaltainen. Sairauksien diagnostiikassa on tärkeää eritellä bakteeritartunnat, joiden hoidossa voi olla hyötyä  antibiooteista. Tärkeää on myös eritellä influenssavirusten aiheuttamat tartunnat.

Indikaatiot:

Ylä- tai alahengitystiekanavien infektiotartunnan epäily. Näyte tulee ottaa sairauden akuutissa vaiheessa, 5 vuorokauden sisällä oireiden puhkeamisesta.

Tutkittava näyte:

Nenänielutikkunäyte otetaan kuivalla, taipuisavartisella, kapealla nylonnukkatikulla, esim.  FLOQSwab tikku, syvältä nenänielusta (lapsilla 4-8 cm:n syvyydeltä, aikuisilla 8-12 cm:n syvyydeltä) kiertämällä tikkua 2-3 kertaa. Näytteenotto ja näytteenottoaika vaikuttavat olennaisesti testin tarkkuuteen ja herkkyyteen. Toivomme että kirjaatte lähetteeseen näytteenottopäivän oireiden alkamisesta.

Huom! Tavallinen nukka- tai Dacron-tikku  ei sovi näytteenottoon.

Näytteen kuljetus ja säilytys:

Näyte säilyy 3-4 tuntia huoneenlämmössä, +4 C asteessa 48 tuntia, pidempiaikainen säilytys  pakasteessa.

Analyysimenetelmät:

PCR (polymeraasiketjureaktio)

Tulkinta:

Virusantigeenin löytyminen on osoitus kyseisen viruksen aiheuttamasta infektiosta. Negatiivinen tulos ei sulje pois tartuntaa, mutta on osoitus tutkittavien patogeenien antigeenien puuttumisesta tai antigeenien määrät ovat näytteessä alle mittausrajojen. Negatiivisen tuloksen kohdalla tulee ottaa huomioon myös mahdolliset muut hengitysteiden patogeenit, kuten esim.  M. pneumoniae ja C. pneumonia. Negatiivinen löydös voi johtua myös siitä, että näyte on otettu sairauden myöhäisessä vaiheessa, jolloin virusten määrä on jo alhaisempi. Positiivinen S. pneumoniae löydös voi johtua myös mahdollisesta viruksen  asymptomaattisesta esiintymisestä, tästä syystä S. pneumoniae tulosta ei vastata alle 7 vuotiaille lapsille.

Viive:

5 arkipäivää