Osatutkimukset:
ATK | Lyhenne | ATK | Lyhenne |
9239 | S -MunavaE | 9240 | S -SoijaE |
5521 | S -OvomukE | 5631 | S -rGlym4E |
9238 | S -MaitoE | 5670 | S -nGlym5E |
5119 | S -KaseiiE | 5671 | S -nGlym6E |
9241 | S -VehnjaE | 9242 | S -MaapähE |
5595 | S -Om5gliE | 5623 | S -rArah1E |
9578 | S -Glif98E | 5624 | S -rArah2E |
9237 | S -KalaE | 5625 | S -rArah3E |
5626 | S -rArah8E | ||
5627 | S -rArah9E |
Indikaatiot
Tutkimusalgoritmi, jos ruokaryhmän allergeeni antaa positiivisen tuloksen allergeenikomponentit määritetään automaattisesti.
Näyteastia
Seerumigeeliputki tuotenumero: 367957
Seerumiputki, tuotenumero: 369032
Näyte
1 ml seerumia
Näytteen säilytys
Näyte säilyy 7 vrk jääkaapissa (2-8°C), pidempiaikainen säilytys pakastettuna (-20°C).
Näytteen kuljetus
Näytteen kuljetus kylmässä tai huoneenlämmössä (+2-+22 °C), pakastettu näyte kuljetetaan pakastettuna (-20°C).
Menetelmä
Immunofluorometrinen, akkreditoitu tutkimus.
Viitearvot
Alle 0,35 kU/l
Tulokset valmiina
Tutkimuksen tekotiheys 4-5 kertaa viikossa, vastaus valmiina 1-2 arkipäivässä, näytteen saapumisesta laboratorioon.
Tulkinta
Ovomukoidi on kliinisesti merkittävin kananmunan komponentti, joka säilyttää allergeenisuutensa myös kuumennettaessa. Kananmuna-allergian varmistamiseksi suositellaan valvottua välttämis-altistustestiä.
Kaseiini herkistymien viittaa maitoallergiaan. Kaseiini on lehmänmaidon tärkein komponentti, jonka allergeenisuus säilyy myös kuumennettaessa.
Maapähkinän varastoproteiinit (Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3) voivat aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio.
Maapähkinän Ara h 8 on lämpölabiili proteiini, jonka allergeenisuus vähenee kuumennettaessa. Herkistyminen aiheuttaa useimmiten vain lieviä suuoireita.
Maapähkinän Ara h 9 voi aiheuttaa lievien oireiden lisäksi vakavia reaktioita myös kuumentamisen jälkeen
Soijan Glym 4 on lämpölabiili proteiini, jonka allergeenisuus vähenee kuumennettaessa. Herkistyminen aiheuttaa useimmiten vain lieviä suuoireita.
Soijan Glym 5 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio.
Soijan Glym 6 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio.
Vehnän omega-5 gliadiini herkistymiseen liittyy kohonnut riski saada yleistyvä allerginen reaktio.
f98 Gliadiini, tutkimus sisältää α, β, γ ja w gliadiinit. Allergeenisuus näille proteiineille vähenee kuumennettaessa ja ruoansulatuskanavassa. Ristireaktiota esiintyy mm. siitepölyjen kanssa, mutta voi ilmaantua lievien oireiden lisäksi yleistyviä reaktioita