Hepatiitti B-virus, s-antigeeni (1605 S-HBsAg)

Indikaatiot:

Tutkimusta käytetään virushepatiittien diagnostiikassa, akuutin hepatiitti B:n diagnosoimiseksi, HBsAg:n kantajien löytämiseksi sekä hepatiitti B:n suhteen riskiryhmien jatkuvassa kontrolloinnissa. HBV-infektiota epäiltäessä tai haluttaessa selvittää, onko kyseessä sairastettu HBV-infektio ja/tai tartuttava HBV-infektio, suositellaan ensisijaisina tutkimuksina S-HBsAg
(KL 1605) ja S-HBcAb (KL 1606) määrityksiä.

Näyteastia:

Seerumigeeliputki

Näyte:

1 ml seerumia tai EDTA-plasmaa

Näytteen säilytys:

Huoneenlämmössä 1 vrk, 6 vrk jääkaappilämpötilassa (2 – 8 oC), pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Näytteen lähetys:

Viileässä (2 – 14 oC)

Menetelmä:

Kemiluninomikropartikkeli-immunomenetelmä (CMIA)

Tekotiheys:

Ma-pe

Vastausaika:

1

Tulkinta (ks. kuva)

Hepatiitti B –viruksen pinta-antigeeni (HBsAg) on yksi varhaisimmista vereen ilmestyvistä B-hepatiitin osoittajista. Se on osoitettavissa 6 viikosta 6 kuukauteen tartunnasta ja jo ennen kliinisten oireiden ilmaantumista. Oireiden ilmaantuessa HBsAg-pitoisuus on korkeimmillaan ja alkaa sen jälkeen laskea kadoten infektion paranemisen seurauksena 2 – 6 kuukauden kuluttua.

Mikäli HBsAg on osoitettavissa veressä >6 kuukautta eikä hepatiitti B pinta-antigeenivasta-aineita (HBsAb) ilmaannu, viittaa löydös krooniseen B-hepatiittiin.

Positiivinen HBsAg-löydös viittaa aina akuuttiin tai krooniseen hepatiittiin. Infektion luonteen (akuutti/krooninen) ja potilaan tartuttavuuden selvittämiseksi suositellaan seuraavia jatkotutkimuksia: S-HBeAg, S-HBcAb ja S-HBcAbM.

Tuloksesta annetaan lausunto.

HUOM: myös tuore HBV-rokotus voi antaa lyhyen aikaa positiivisen HBsAg-tuloksen

Kuva. Hepatiitti B infektion serologinen profiili.

Tekopaikka:

SYNLAB Tallinna

Tiedustelut:

Ammattilaisneuvonta

ammattilaisneuvonta@synlab.fi