Litium (2260 S –Li)

Indikaatio:

Litiumhoidon seuranta. Myrkytysepäily.

Näyte:

1 ml seerumia.

Suosittelemme, että näyte otetaan aamulla ennen seuraavan lääkeannoksen nauttimista, (noin 12 tunnin kuluttua edellisestä lääkeannoksesta) eli mitataan lääkeaineen ns. jäännöspitoisuus.

Pyydämme myös huomioimaan, että seerumia ei suositella otettavaksi geeliputkeen ja eroteltava noin tunnin kuluessa näytteenotosta. Näin ollen vältetään litiumin siirtyminen punasoluihin.

Säilytys ja lähetys:

Näyte säilyy enintään 6 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä:

Fotometrinen

Viitearvot:

Terapeuttinen alue: 0,5-1,2 mmol/l

Tulkinta:

Optimaalinen litiumin pitoisuus verenkierrossa on yksilöllinen. Akuutin manian hoidossa suositeltava pitoisuus on 0.8 – 1.2 mmol/l ja profylaksiassa alle 0.8 mmol/l oleva pitoisuus on usein riittävä. Yli 1.5 mmol/l oleva seerumin litiumpitoisuus voi aiheuttaa myrkytysoireita.

Litiumin huippupitoisuus saavutetaan 0.5 – 3 tuntia sen nauttimisesta. Litium eliminoituu munaisten kautta ja sen puoliintumisaika on normaalisti 8 – 45 tuntia. Suurten pitoisuuksien puoliintumisaika voi olla pidempi ja häiriöt nestetasapainossa voivat aiheuttaa muutoksia litiumpitoisuuksissa. Diureetit, tulehduskipulääkkeet ja ACE-estäjät voivat nostaa litiumin pitoisuutta.

Viive:

Vastausviive 6 arkipäivää.