Sentromeeri (CNPB), vasta-aineet (9727 S –SentBAb)

Sentromeerin vastainen IgG-isotyypin autovasta-aine on suunnattu pääasiassa kolmea sentromeeristä antigeeniä vastaan – CENP-A (19 kDa), CENP-B (80 kDa) ja CENP-C (140 kDa) ja on positiivinen useiden systeemisten sidekudossairauksien, ennenkaikkea systeemisen skleroosin (SSc) rajoittuneen muodon CREST-oireyhtymän ja Raynaudin oireyhtymän yhteydessä. CENP-B on kolmesta antigeenista tärkein. CREST-oireyhtymän nimi tulee sairauden kliinisten oireiden alkukirjaimista – Calcinosis, Raynau`d Syndrom, Esophageal dismotility, Sclerodactyly, Teleangiectasias. FIA-menetelmän lisäksi S-Centr IgG on määritettävissä myös epäsuoralla immunofluoresenssimenetelmällä, jossa interfaasissa ja mitoosifaasissa HEp-2 -soluissa on nähtävissä erittäin spesifinen täplikäs fluoresenssikuvio. Ks. myös tutkimus Tumanvastaiset IgG-vasta-aineet.

Indikaatiot:

  • Autoimmuunosairauden epäilys:
  • CREST 55%
  • Raynaudin oireyhtymä 10-15%
  • Systeemisen skleroosin diffuusi muoto (harvoin esiintyvä, mutta Centr IgG –vasta-aineiden esiintyessä sairaudella on parempi ennuste)
  • Erilaiset autoimmuunisairaudet, joihin liittyy Raynaudin oireyhtymä esim. reumatoidi artriitti, Sjögrenin oireyhtymä ym. (33%)
  • Primaarinen biliaarinen kirroosi (PBC) 10-20%

Analyysimenetelmä:

Fluoresenssi-immunomenetelmä (FIA)

Viitearvot:

Negatiivinen Harmaa-alue Positiivinen
<7 U/ml 7-10 U/ml >10 U/ml

Tulkinta:

Positiivisen vasta-ainetuloksen yhteydessä on kyseessä autoimmuunisairaus, sentromeerin vastaisia vasta-aineita ei ole löydetty terveiltä aikuisilta. Vasta-aineiden pitoisuus seerumissa ei korreloidu sairauden aktiivisuuteen ja analyysi ei sovellu hoidon seurantaan.